EXPLORÂND ROMA. Tradiții și obiceiuri din Maramureș, duse de Corul ”Arhanghelii” Mireșu Mare în Cetatea Eternă

Asociația Corul „Arhanghelii” Mireșu Mare (președinte, prof. Ioana Denuț) și prof. dr. Daniela Sitar-Tăut, director al editurii ACTAEON BOOKS, au dat curs invitației Parohiei Ortodoxe ”Sfântul Martin Mărturisitorul” din Roma, păstorită de preotul Petre Aslan, iar duminică, 12 mai, au susținut un program cultural-artistic.

Corul a susținut momente cultural-religioase, popularizând tradițiile și obiceiurile maramureșene, intonând pricesne duminicale și cântece populare, care să fie auzite și de numeroșii turiști care vizitează Cetatea Eternă. Prilejul a fost folosit și pentru înfățișarea straielor populare specifice Maramureșului. Cu acest prilej, editura ACTAEON BOOKS a prezentat românii celebri tipăriți de către aceasta, Constantin Brâncuși, Vlad III Dracula Țepeș, Camil Petrescu și a oferit cărți copiilor din comunitatea românească.

Deplasarea la Roma a membrilor Asociației Corul Arhanghelii a fost sponsorizată, în urma depunerii unui proiect, de către primăria comunei Mireșu Mare.

”La Roma, participăm și la un curs de cultură și civilizație românească, susținut de prof. LUCIA ILEANA POP, originară din Desești, profesor colaborator al Institutului Limbii Române din București, un schimb de experiență între copiii din diaspora și cei din Mireșu Mare și Baia Mare. Cu acest prilej va fi lansat și cel mai recent număr al revistei de cultură Nord Literar, publicație parteneră în Proiectul Internațional Români celebri. Aceștia vor primi din partea editurii Actaeon Books volumele Jules Verne. Vaporul misterios, Camil Petrescu – Aici se repară ieftin roata norocului și, tot de același autor, Husserl. O introducere în filozofia fenomenologică”, a punctat prof. dr. Daniela Sitar-Tăut, director al editurii ACTAEON BOOKS.

Un inopinat concert de pricesne a fost realizat și în La Chiesa di San Basilio, biserică ortodoxă de rit slav din Bologna, cunoscută drept Biserica Vasile cel Mare. Corul ,,Arhanghelii” din Mireșu Mare a fost invitat de un preot român din Sălaj să cânte, spre încântarea celor prezenți. Pelerinajul credincioșilor-coriști început la Basilica Franciscană ”Sfânta Maria” din Ljubliana, a continuat cu vizita la Basilica ”Sfântul Anton” din Padova, iar în Bologna la Basilica San Petronio.

Voiajul cultural și religios deopotrivă n-a ocolit obiectivele turistice importante, precum Universitatea din Bologna, Palazzo Del Podesta (Primăria), Palazzo di Re Enzo, Palazzo dei Banchi, Piazza Maggiore, Fontana del Nettuno.

Palazzo D’ Accursio, Palazzo dei Notai.

De buna coordonare a deplasării se ocupă:

  • preot Petre Aslan, Parohia Ortodoxă Sfântul Martin Mărturisitorul din Roma;
  • Ioan Mătieș, primar al localității Mireșu Mare, Maramureș;
  • Prof. Lucia Ileana Pop, colaborator al Institutului Limbii Române, „Istituto Comprensivo Santa Beatrice”, Roma, Italia;
  • prof. Ioana Denuț, președintă a Asociația Corul „Arhanghelii” din Mireșu Mare;
  • prof. dr. Daniela Sitar-Tăut, director al editurii ACTAEON BOOKS.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica