EXPOZIȚIE. Cămașa maramureșeană, tradițIE și măiestrIE

Cu ocazia Zilei Universale a Iei Românești, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Vivo Mall vă invită la expoziția Cămașa Maramureșeană – tradițIE și măiestrIE. Bunurile, de mare însemnătate pentru cultura tradițională a Maramureșului, vor fi expuse într-un spațiu neconvențional, accesibil tuturor, tocmai pentru a scoate în evidență faptul că elementele identitare sunt cu noi indiferent de loc.
Expoziția pune în centrul atenției cămașa specifică celor patru zone etnografice ale județului Maramureș – Chioar, Codru, Lăpuș și Maramureșul Voievodal. Sunt cămăși cusute cu măiestrie și migală, de multe ori la lumina opaițului, pe timp de iarnă, atunci când femeia avea timp să intre în lumea minunată a miticului și a frumosului.
Parte integrantă din expoziție sunt imaginile sugestive realizate de fotografii Mariana Scubli, Gabriel Motica, Vasile Chira, Vlad Dumitrescu, Dan Griga și Marius Ionuțaș, care surprind discret oameni, simboluri, tradiții și obiceiuri.
Expoziția constituie o panoramă asupra diversității elementelor fundamentale ale cămășii: material, croi, dispunerea ornamentelor și cromatica, oferind vizitatorului posibilitatea de a remarca frecventa reîntoarcere la motivele etnice.
Vernisajul va avea loc 𝐣𝐨𝐢, 𝟐𝟎 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟕:𝟎𝟎, la 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐕𝐢𝐯𝐨 𝐌𝐚𝐥𝐥 𝐁𝐚𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞, iar expoziția va putea fi vizitată în perioada 𝟐𝟎-𝟑𝟎 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒.
Momentul artistic va fi susținut de către Ansamblul ,,Doina Lăpușului” din comuna Lăpuș
Locație: Vivo Baia Mare, parter, strada Victoriei, nr. 73
Biroul de comunicare CJ Maramureș.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA