FINANȚARE. Bibliotecile din județ, dotate cu echipamente digitale

Județul Maramureș a semnat recent contractul de finanțare nr. 760293/12.04.2024, pentru proiectul MaraHUB – Finanțarea bibliotecilor din județul Maramureș pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Perioada de implementare este între 12.04.2024 și 30.06.2026. Acesta este finanțat prin Componenta 7 – Transformarea digitală – Investiția 17. Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale a P.N.R.R. cu scopul de a moderniza și transforma 4 biblioteci din județ în hub-uri digitale moderne, și de a dota alte 27 de biblioteci cu echipamente digitale.

Prin selecția criteriilor ce vizează zonele defavorizate sau marginalizate, proiectul urmărește următoarele obiective:

  1. Renovarea/modernizarea și echiparea digitală și tehnică a 4 biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale (Biblioteca Județeană Petre DULFU – Baia Mare; Biblioteca Municipală „Laurențiu Ulici Sighetu Marmației; Biblioteca Orășenească Dragomirești; Biblioteca Comunală Groși);
  2. Dotarea cu echipamente informatice noi a 27 biblioteci (Biblioteca orășenească Borșa; Biblioteca orășenească Seini; Biblioteca orășenească Tăuţii Măgherăuş; Biblioteca orășenească Ulmeni; Biblioteca comunală Ariniș; Biblioteca comunală Asuaju de Sus; Biblioteca comunală Bocicoiu Mare; Biblioteca comunală Bogdan Vodă; Biblioteca comunală Botiza; Biblioteca comunală Budeşti; Biblioteca comunală Copalnic Mănăştur; Biblioteca comunală Coroieni; Biblioteca comunală Fărcaşa; Biblioteca comunală Ieud; Biblioteca comunală Moisei; Biblioteca comunală Ocna Şugatag; Biblioteca comunală Onceşti; Biblioteca comunală Petrova; Biblioteca comunală Recea; Biblioteca comunală Remeţi; Biblioteca comunală Rona de Sus; Biblioteca comunală Săcel; Biblioteca comunală Vadu Izei; Biblioteca comunală Cernesti; Biblioteca comunală Rozavlea; Biblioteca comunală Poienile de sub Munte; Biblioteca comunală Bistra);
  3. Realizarea de cursuri de formare pentru dezvoltarea competențelor digitale pentru 2500 de cetățeni din comunitățile defavorizate.

Scopul proiectului MaraHUB este de a crește accesul la competențele digitale pentru cetățenii din județul Maramureș, reducând decalajul digital și stimulând incluziunea socială. Implementarea acestuia va contribui la modernizarea bibliotecilor și la transformarea lor în centre de învățare și inovație digitale.

Valoarea totală a proiectului este de 17.854.902,45 lei cu TVA, din care valoarea finanțării PNRR este de 12,303,378.16 lei fără TVA, la care se adaugă 2,337,641.85 lei reprezentand TVA aferent finanțării PNRR.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA