FLORIILE. Intrăm în Săptămâna Patimilor

Episcopia Maramureșului și Sătmarului a anunțat că astăzi, 28 aprilie, sărbătorim primul praznic împărătesc cu dată schimbătoare din cursul anului bisericesc și anume Intrarea Mântuitorului în Ierusalim sau Floriile, sărbătorit cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti.
„Această zi amintește de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Pătimirile Sale. Acest mare praznic al creștinătății era sărbătorit de toate comunitățile creștine încă de la formarea lor și era legat, desigur, de Învierea Domnului, de Paști. Și, cum Paștile este cea mai veche sărbătoare creștină (începutul ei este în vremea Apostolilor), și Floriile trebuie că sunt la fel de vechi, pentru că primele mărturii ne vin din secolul al IV-lea. Mult mai târziu, potrivit tradiției, atât la Bizanț, cât și la curțile domnești din Țările Ro­mânești, sărbătoarea Floriilor se prăznuia cu multă solemnitate. Luau parte împărații (domnii) cu demnitarii lor, cărora li se împărțeau făclii aprinse ca și la Paști.
Intrarea Domnului în Ierusalim este singurul moment din viaţa pământească a Mântuitorului în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat, deşi nu purta nici haină împărătească de purpură, nici coroană de aur pe cap, şi nu avea nici pază de oşti pământeşti (cf. Ilie Cleopa, în volumul „Predici la Praznice Împărăteşti”, 1996). Astăzi, în amintirea acestui moment istoric, preoții sfințesc, prin stropire cu apă sfințită și prin rostirea rugăciunii consacrate, ramuri verzi și înmugurite de salcie și le împart creștinilor, care le păstrează peste an. După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la masă este dezlegare la pește, vin și untdelemn. Intrarea Domnului în Ierusalim inaugurează ultima săptămână din viața Sa pământească. Astfel, din această zi începe Săptămâna Pătimirilor. În toate bisericile se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioșii sunt chemați să-L însoțească pe Hristos pe drumul crucii, până la moartea și Învierea Sa”, spun oficialii Episcopiei.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA