FOTO BAIA MARE. ”Cernobîlul” de lângă noi

Asociația Go Green Resources a postat pe rețelele de socializare un videoclip cu imagini din care se vede peisajul dezolant din zona Cuprom, dar și apele poluate care se adune pe acest perimetru. Marea îngrijorare constă în faptul că aceste ape toxice ajung în pânza freatică.

”Provocarea noastră pornește de la întrebarea, unde se duc apele care ajung în perimetrul Cuprom și cele formate pe acesta? Din perimetrul Flotația Centrală și iazurile alăturate, calea apelor spre râul Săsar este cunoscută dacă nu sunt colmatate șanțurile, însă cea formată pe fostul depozit de concentrate de pe strada Oborului ajunge în zona Cuprom pe o suprafață extinsă. Concentratele de pe strada Oborului au fost relocate în China de mai mulți ani, dar ecologizarea terenului a rămas pentru viitor. Pe terenul fostului Cuprom se formează o altă apă toxică distribuită pe o suprafață considerabilă și cu numeroase excavații care facilitează infiltrarea acesteia în pânza freatică.

Excesul de apă toxică ia o altă cale care pare greu de identificat. Cum grija pentru demolarea construcțiilor a fost zero, există posibilitatea evacuării și prin rețeaua de canalizare. O astfel de stare este șocantă.

Imaginile cu baloții de deșeuri menajere un alt proiect măreț arată că în zona noastră viața apare oriunde sunt create condițiile. Acest exemplu ne obligă să creăm condiții de dezvoltare a florei, dar pe terenuri necontaminate.

Orașul Baia Mare trebuie să se dezvolte sustenabil. Până în prezent, această intenție a fost doar o demagogie politică și a autorităților competente care au în atribuții protecția mediului. Turnul ar putea fi utilizat pentru recuperarea surplusului de energie electrică prin efectul gravitației. Excesul de energie din rețea permite ridicarea unor greutăți care vor fi lăsate să cadă și să producă energie când există deficit în sistem. Această tehnologie este dezvoltată de o companie australiană, în special pentru vechile puțuri de mină. De asemenea, autoritățile ar putea implementa un proiect pe terenul neutilizat din proximitatea fostului combinat”, precizează reprezentanții Asociației Go Green.

Vă redăm mai jos o câteva imagini cu poluarea din zonă – sursa: Go Green Resources/Facebook

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA