GABRIEL ZETEA: “Eu sper ca proiectul PSD pentru descentralizare și regionalizare să fie repus printre priorități”

FLASH-INTERVIU: Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a afirmat recent că peste o mie de comune din România nu reușesc să facă față costurilor de funcționare din cauza veniturilor locale insuficiente, motiv pentru care se impune o reorganizarea administrativ-teritorială a țării. Din punctul dvs de vedere, reorganizarea teritorială ar putea fi o măsură eficientă de reducere a cheltuielilor publice?

Deputatul Gabriel Zetea, președintele PSD Maramureș, a declarat în exclusivitate pentru Glasul Maramureșului:

“Eu m-am arătat mereu un susținător al descentralizării, temă care a fost agreată întotdeauna și de PSD. Ar trebui să începem să discutăm tot mai serios despre regionalizare și descentralizare administrativă, iar prin toate acțiunile sale, premierului Marcel Ciolacu dovedește faptul că reorganizarea instituțiilor statului este o prioritare pentru PSD. Prin măsurile de stopare a risipei banilor publici, prin reducerea numărului de ministere, a secretarilor de stat, a angajaților în diverse funcții la stat, prim-ministrul Ciolacu dovedește că are curajul de a face ce trebuie.

Când vorbim despre reorganizarea statului, care a fost făcută în urmă cu 55 de ani, trebuie să vorbim și despre descentralizare, pentru că nu poți să iei decizii la București care să fie aplicabile și să funcționeze la fel în fiecare regiune. Sunt diferențe de cultură, de organizare, de mod de relaționare între oameni. De aceea, eu sper ca proiectul PSD pentru descentralizare și regionalizare să fie repus printre priorități, acesta fiind următorul pas pe care România trebuie să îl facă. Nu mai poate un guvern de la București, înțesat de mii de funcționari care sunt pe fotoliile acelea, unii poate de 30 de ani, să ia decizii pentru noi toți.

Pe de altă parte, cred că și în perspectiva viitoarelor discuții legate de reorganizările administrativ-teritoriale, atunci când vorbim despre regionalizare, județul Maramureș își dorește, în continuare, să-și păstreze identitatea. Chiar dacă vom discuta despre un nou nivel al administrației publice locale la nivel de regiuni, județul Maramureș trebuie să rămână, în continuare, de sine statător, iar eu sper că toți vom milita pentru acest lucru. Este important pentru noi să ne mândrim cu acest județ în continuare și să facem tot ce ne stă în puteri pentru a-l dezvolta”.

A consemnat Dorin ȘTEF

GlasulMM
GlasulMM