GABRIELA HOFER, CONSILIER LOCAL: “Creşterea taxelor pe proprietăţile realizate de români, pe cădiri și terenuri, nu e o soluţie de redresare economică a Primăriei Baia Mare”

În ședința Consiliului Local al municipiului Baia Mare de joi, 19 decembrie 2024, consilierii municipali vor avea de analizat, de dezbătut și de votat 54 de proiecte de hotărâre, majoritatea dintre ele de însemnătate pentru administrația locală, care e preocupată să își construiască bugetul de venituri și cheltuieli (și investiții) pentru anul 2025, dar și pentru cetățenii municipiului reședință de județ, dat fiind faptul că aceștia sunt preocupați de nivelul taxelor și impozitelor impuse de consilieri. Majoritatea dintre aceștia din urmă au făgăduit în campania electorală din primăvara acestui an că nivelul taxelor nu va fi împovărător în anii ce vin. Dar campania s-a terminat, iar cei aleși caută soluții cât mai onorabile la problemele concrete (unele dramatice) care există la nivelul Primăriei.

Astfel, grupul Partidului Alianța pentru Unirea Românilor din Consiliul Local Baia Mare (Costel Pîrvănoiu și Gabriela Hofer) afirmă că în această ședință vor privi cu atenție proiectele de hotărâre care vizează stabilirea impozitelor și taxelor pentru anul 2025, dar și prețul tichetelor și abonamentelor pentru parcările publice cu plată din municipiul Baia Mare, precum și stabilirea taxei speciale de salubrizare pentru anul viitor atât pentru persoanele fizice, cât și pentru utilizatorii non casnici.

Consilierul Gabriela Hofer afirmă că Executivul Primăriei a propus trei variante de lucru privind creșterea impozitele și taxele locale, de 10%, 15%, respectiv 20%, iar reprezentanții administrației mizează pe o adoptare a pragului maxim de 20%.

“În opinia mea, creşterea taxelor pe proprietăţile realizate de români, pe cădiri și terenuri, nu e o soluţie de redresare economică a Primăriei Baia Mare. Părerea mea este că trebuie identificate și alte soluții pentru a aduce bani la buget și cred că ar trebui să începem să ne focusăm mai mult pe proiectele cu finanțare europeană.

Baia Mare a trecut printr-un deceniu de festivaluri și spectacole plătite din bani publici, iar acum, că lucrurile s-au așezat oarecum, trebuie să achităm nota de plată. Știam cu toții că va veni acestă scadență, dar nu vrem nicidecum să plătim noi oalele sparte de alții. Ne așteptam că 2025 va fi un an al taxelor urcate până la cer, mai ales după un an electoral, grevat de măsuri populiste fără precedent.

Da, trebuie să înceteze prăduirea banului public, dar nu trebuie să înceapă o jecmănire a cetățeanului de rând, prin măriri excesive a taxelor și impozitelor. Nu asta ne dorim și nici băimărenii nu asta își doresc. Și atunci, noi, consilierii, care suntem aleșii și reprezentații băimărenilor în forul deliberativ al municipiului, de ce să acceptăm măsuri extreme? Doar pentru că așa trebuie? Doar pentru a aștepta ulterior o recompensă, prin funcții, bani sau poziții sociale? Această practică trebuie să înceteze în Primăria Baia Mare. Din pricina acestei corupții ne-am ales cu un oraș pe butuci, secătuit, prăfuit, vlăguit, fără resurse și fără viitor.

Dar să revenim la problema taxelor și impozitelor… Poate că ar fi suficient indexarea cu inflația a acestor taxe, conform legilor în vigoare. Sau, în ultimă instanță, să acceptăm pragul minim propus de Executiv. Gândiți-vă că anul viitor, de la 1 aprilie, se elimină subvenția tarifelor la utilități. Nu putem să-i împovărăm pe români și să atentăm la toate veniturile lor. Nu putem fi egoiști. Trebuie să ne gândim și la cetățenii cu venituri modeste. Dacă impozitul va fi prea mare, nu îl va achita la termen. Asta înseamnă că îl vom penaliza și îi vom cere să plătească mai mult. Iar visteria Primăriei va rămâne goală. E o spirală a prețurilor din care nu are nimeni de câștigat. Asta ne dorim? Eu nu cred”, a declarat Gabriela Hofer, consilier municipal.

 

GlasulMM
GlasulMM