
GARDA DE MEDIU. Băimărenii vor trebui să se obișnuiască cu ciorile. Legal, nu pot fi alungate
Mai mulți băimăreni s-au plâns de problemele pe care le fac ciorile la blocuri, inclusiv de mizeria sau de disconfortul creat. Am dorit să vedem ce se poate face în astfel de situații, din punct de vedere legal. Conducerea Gărzii de Mediu Maramureș spune că legal, ciorile nu pot alungate, deoarece sunt protejate prin lege. Mai mult decât atât, distrugerea de cuiburi sau spargerea ouălor constituie infracțiune.
”La nivel național, Ordonanța 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatului natural și a florei și faunei sălbatice asigură diversitatea biologică prin conservarea habitatelor naturale a florei și faunei sălbatice, pe teritoriul României. Conform prevederilor articolului 3 aliniatul 2 al acestei OUG, pentru protejarea tuturor speciilor de păsări, inclusiv a celor migratoare, avem un regim de conservare a tuturor păsărilor din țara noastră.
Este interzisă uciderea sau capturarea intenționată, indiferent de metoda utilizată, deteriorarea, distrugerea și/ sau culegerea intenționată a cuiburilor și a ouălor din natură, inclusiv culegerea ouălor din natură și păstrarea acestora care sunt goale; perturbarea intenționată inclusiv în timpul perioadei de reproducere sau de maturizare și deținerea speciilor de păsări. Toate aceste restricții constituie infracțiuni. Ele intră direct în categoria de infracțiuni și nu de contravenție.
Vizavi de specia cioară, ea este cuprinsă în anexa 5C a acestei ordonanțe. Sunt acceptate la vânătoare în afara perioadei de reproducție și de creștere a puilor. Dar și pentru vânătoare, Asociația Județeană de Vânătoare și Pescuit Maramureș trebuie să solicite Ministerului Mediului o cotă de recoltare ca să poată fi recoltate. De obicei derogări pentru a se împușca ciorile se acordă doar în situații în care acestea pun în pericol culturile agricole sau aviația.
Din păcate statul român consideră că trebuie să protejăm toate speciile de păsări și ca urmare orice intervenție asupra lor este interzisă. Am avut și cazul cu mutarea cuibului de barză, care până la urmă nu s-a realizat, deși s-a obținut ordinul de ministru. Orice intervenție se face doar cu ordin de ministru. După aceea trebuia obținută o autorizație de la Protecția Mediului, dar persoana respectivă trebuia să suporte costurile și a renunțat”, a declarat Marcela Chindriș, directorul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Maramureș, pentru Glasul MM.
Ana-Maria HOJDA