GRAV. Boala ascunsă de care suferă tot mai mulți maramureșeni

Oficialii CNAS au demarat o campanie prin care doresc să promoveze serviciile medicale de care persoanele asigurate pot beneficia în mod gratuit, pentru a depista din timp anumite afecțiuni. Una dintre bolile care în ultimii ani a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de pacienți, este diabetul. Într-un interval de 5 ani, din 2018 în 2022, numărul de pacienți diabetici a crescut cu o treime, de la 860.558 la 1.121.651. Depistarea diabetului însă, se poate face din timp, printr-un simplu test de glicemie.
„O viață sănătoasă mâine începe astăzi cu un control preventiv la medicul de familie. Pentru persoanele active, care au între 18 și 39 de ani, poate această vizită nu este prioritatea zero astăzi, în special dacă nu ne doare nimic sau nu avem nicio îngrijorare medicală. De unde și probabilitatea de a amâna această vizită medicală. Sănătatea este bunul cel mai de preț pe care îl avem. Investiți în sănătatea voastră prevenind problemele medicale înainte ca ele sa apară printr-o vizită la medicul de familie”, a declarat dr. Andrei Baciu, președinte al CNAS.
La nivelul județului nostru, conform datelor DSP Maramureș, anul trecut au fost depistați 2098 de bolnavi noi, cu diabet zaharat. În evidențe însă se află 28.669 de pacienți cu această afecțiune.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA