
GROAPĂ DE GUNOI. Locuitorii din Groși vor să-și facă singuri dreptate
Cetățenii din comuna Groși s-au săturat să tot aștepte ca promisiunile privind golirea platformei de depozitare din Satu Nou de Jos să fie respectate și deșeurile din zonă să dispară, așa cum spun prevederile legale.
Ba mai mult, din cauza crizei deșeurilor, pe care a o traversează județul nostru, aici a mai apărut un munte de gunoaie, la începutul acestui an. Edilul comunei spune că oamenilor le-a cam ajuns cuțitul la os și că vor să-și facă singuri dreptate, dacă autoritățile competente nu pot să gestioneze situația. Toate aceste nemulțumiri au fost făcute publice de către primarului Florin Daniel Boltea, în ultima ședință de colegiu prefectural, unde acesta a cerut ca termenele de golire a gropii de gunoi să fie cu adevărat respectate și să existe sancțiuni și măsuri clare în caz contrar.
”Făcând control acolo am constatat foarte multe nereguli, inclusiv curgerea levigatului pe terenuri private, și cu toate acestea se continuă… Eu cred că ar trebui să fim un pic mai responsabili și mai serioși și să luăm măsuri cu adevărat aplicabile pentru cetățeni.
Nu a fost respectat termenul de depozitare, cel de relocare, nu se respectă nimic. Dar pe de altă parte sancționați primăriile… cred că instituțiile statului ar trebui să se unească și să se ia niște măsuri mai serioase. Dacă problema nu va fi rezolvată, atunci noi o să luăm singuri măsuri. Am avut întâlniri publice și atunci vom lua o altfel de atitudine, asta înseamnă că o să găsim o soluție noi și o să ne facem noi singuri dreptate, între ghilimele”, a declarat primarul comunei Groși.
Oficialii Gărzii de Mediu Maramureș au precizat că acum se fac periodic controale, pentru a se vedea cantitatea de deșeuri dusă de operatorul de salubrizare. Deocamdată graficele stabilite se respectă.
”Vizavi de aceste deșeuri care sunt acolo stocate, ce putem noi să facem este să controlăm, să sancționăm și să stabilim măsuri, așa cum s-a întâmplat și cu depozitarea aceasta care a fost total ilegală. Dar dacă nu am mai fi lăsat să se depoziteze deșeuri acolo, am fi ajuns în situația în care nu s-ar mai fi colectat deșeuri din 31 de UAT-uri.
În 10 octombrie vom merge și vom verifica. Ne vom duce și înainte să vedem. Dar acestea ne sunt atribuțiile. Mai mult de atât, noi nu putem”, a declarat Marcela Chindriș, comisar- șef al Gărzii de Mediu Maramureș.
Pentru deșeurile stocate la începutul acestui an, operatorul de salubritate are termen până în 17 iunie 2023 să ducă întreaga cantitate la un depozit autorizat în aceste sens. De asemenea, în data de 10 octombrie, platforma de stocare din Satu Nou de Jos trebuie să fie golită complet.
Ana-Maria HOJDA