ÎN 13 MAI. Pelerinaj la Cimitirul Săracilor din Sighet. Care e povestea lui
În fiecare an, la Sighet are loc pelerinajul la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației. Printre cei îngropați aici se numară Iuliu Maniu, Daniel Ciugureanu, Constantin I.C. Brătianu sau Gheorghe Brătianu și mulți alți fruntași politici ai României interbelice.
Potrivit Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, sâmbătă, 13 mai 2023, va avea loc pelerinajul anual la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației, respectiv de la ora 9:00 vom avea Procesiune de la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, iar de la ora 10:30 va fi Sfânta Liturghie Arhierească.
Pentru cei care nu știu, Cimitirul Săracilor este un ansamblu arhitectural dedicat memoriei deţinuţilor politici morţi sau executaţi în închisorile, lagărele şi deportările comuniste, precum şi memoriei partizanilor ucişi în luptele cu Securitatea.
Potrivit Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, amenajarea acestui cimitir a început după 1997, când Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a fost declarat – prin legea nr. 95 – „ansamblu de interes naţional”, prin aceeaşi lege, cimitirul fiind considerat ca parte a Memorialului, întrucât în anii 50 aici fuseseră aruncate în gropi anonime trupurile câtorva zeci dintre deţinuţii politici morţi în închisoarea Sighet.
„Nu se ştie cu certitudine câţi din cei 54 de morţi au fost îngropaţi aici şi câţi în alte locuri, întrucât comuniştii au practicat ştergerea urmelor: numele celor decedaţi nu erau nici înregistrate în acte, nici marcate pe mormânt. Mormântul era făcut să se piardă, cu timpul, şi el între sutele de morminte anterioare şi ulterioare, şi în felul acesta orice indiciu dispărea.
Încercările de identificare (cu laser sau chiar prin săpături arheologice) au eşuat. A fost desenată din brazi o hartă a ţării, iar în locul de pe hartă al oraşului Sighet (socotit un epicentru al acestei represiuni) a fost ridicat un altar-cenotaf. În nişa de sub altar au fost depuse zeci de urne cu pământ adus din diferitele închisori, lagăre, centre de deportare, locuri de execuţie.
În spatele altarului veghează o cruce în stil bizantin, dăltuită în calcar de maestrul pietrar Constantin Marinete, iar în fundal au fost ridicate de-a lungul timpului mai multe troiţe dedicate victimelor de către familii şi asociaţii”, precizează Episcopia Greco-Catolică de Maramureș.
FOTO episcopiamm.ro
Marcel ȘERBAN