ÎN MARAMUREȘ. 37 de centre de simulare a examenului național de bacalaureat

Inspectorul școlar general Mihai Pop a făcut bilanțul săptămânii pe care o încheiem azi. Ne pregătim de simularea la examenul național de Bacalaureat, printre altele, în județ fiind un număr de 37 de centre. Au fost discutate problemele din școlile din județ, nemulțumirile părinților legate de actul educațional, printre altele.
„Luni, 19.02.2024, în cadrul ședinței săptămânale cu toți colegii inspectori, am stabilit obiectivele întregii săptămâni. Am analizat stadiul inspecțiilor generale în desfășurare, am punctat reușitele și am stabilit următoarele priorități. Audiențele pe care le-am avut au reprezentat o formă directă de cunoaștere a problemelor cu care se confruntă atât colegii profesori sau directori, cât și părinții.
Marți, 20.02.2024, a avut loc o ședință on-line cu Ministerul Educației, în care s-a discutat despre simularea examenului de bacalaureat. Conform calendarului simulării, probele se desfășoară în perioada 4-7 martie 2024. La fel ca la simularea Evaluării Naționale, lucrările vor fi supuse evaluării digitalizate. Ne dorim ca totul să decurgă fără probleme, iar rezultatele să fie un punct de reper pentru profesori, elevi și părinți, în vederea obținerii unor rezultate bune și foarte bune la examenele din vară.
De asemenea, am organizat, împreună cu comisia județeană de simulare a examenului național de bacalaureat, o ședință de instruire a președintelui/ directorului, vicepreședintelui și secretarului comisiei din cele 37 de centre de simulare a examenului național de bacalaureat. Au fost reamintite prevederile legislative și procedurile specifice derulării în condiții optime a simulării, cu atenționări pentru prevenirea unor situații neplăcute. S-au discutat problemele punctuale cu care se pot întâlni cei din centrul de simulare a examenului național de bacalaureat, s-a realizat instructajul cu privire la scanarea lucrărilor și încărcarea lor în platformă, solicitând responsabililor din centrele de examen atenție sporită cu privire la această procedură. La final, a urmat o sesiune de întrebări din partea celor din centrele de examen, cu răspunsuri punctuale din partea comisiei județene.
 Ziua dezrobirii romilor din România m-a adus în mijlocul a peste 130 elevi romi și români din 11 unități de învățământ, directori de școli, profesori, dar și mediatori școlari din întreg județul. Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului Județului Maramureș, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Asociația ASSOC Baia Mare. Tot marți, am fost prezent la ședința comună a cadrelor didactice de la Colegiul Tehnic „C.D. Nenitescu” și Liceul Tehnologic „Transilvania” Baia Mare. Consider că prezența constantă în mijlocul profesorilor este extrem de importantă pentru bunul mers al educației. Sunt și voi fi mereu alături de toate cadrele didactice din județul Maramureș!
Miercuri, 21.02.2024, am participat la ședința PNRAS, în vederea implementării celor mai potrivite măsuri pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar. În acest sens alături de colegele mele am analizat proiectele aflate în implementare de Liceul Tehnologic ,, Traian Vuia” Tăuții-Măgherăuș, Liceul Teoretic ,, Ioan Buteanu” Șomcuta Mare, Școala Gimnaziala Băița de sub Codru și Școala Gimnaziala Remetea Chioarului. Joi, 22.02.2024, a avut loc, la Baia Sprie, seminarul tematic „Dezrobirea romilor în contextul socio-economic european”, organizat de Asociația „Young Roma Maramureș”, reprezentată de Vlad Bardai. Evenimentul a marcat eliberarea romilor din Principatele Române, după cea mai lungă perioadă de sclavie din lume. Cu această ocazie, am evidențiat, în fața copiilor prezenți, importanța educației, modul în care aceasta dezvoltă personalitatea fiecăruia dintre noi și am accentuat ideea că egalitatea între semeni este esențială în orice societate.
Vineri, 23.02.2024, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, am participat la a treia sesiune de cursuri de prim ajutor în situații de urgență din cadrul proiectului „Primul ajutor – salvează vieți”, realizat de Asociația pentru SMURD Maramureș, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș. Numărul mare de cadre didactice participante ne arată, încă o dată, utilitatea și eficiența acestui demers. Tot vineri, am continuat seria acțiunilor de monitorizare a activității desfășurate în instituțiile de învățământ din Maramureș. Deși, în cele mai multe școli din județ, implicarea managerilor unităților școlare este evidentă și lucrurile funcționează foarte bine, am întâlnit și situații în care se impune o mai mare implicare și determinare. Vom lua atitudine de fiecare dată când vom întâlni asemenea situații și vom interveni pentru a ne asigura că elevii noștri beneficiază de condiții optime de educație”, a spus Mihai Pop.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA