ÎN MARAMUREȘ. Nu toate școlile fac grevă

Vacanță forțată pentru cea mai mare parte a elevilor din Maramureș, odată cu declanșarea grevei generale. În Baia Mare, spre exemplu, adolescenții s-au bucurat din plin de ziua liberă și au profitat la maxim de vremea frumoasă de afară.

Cu toate acestea, nu toate școlile din județ s-au alăturat grevei generale. Au fost și cazuri în care, din diverse motive, profesorii au venit la școală și au ținut ore după programul normal. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș a confirmat acest lucru, însă nu a dorit să nominalizeze unitățile de învățământ respective, pentru a nu diviza dascălii în două tabere.

”Există școli unde se fac ore, însă nu pot să spun unde. Noi am recomandat să nu facem public tocmai pentru a nu învrăjbi, pentru a nu distorsiona realitățile, pentru a nu interpreta motivația fiecăruia. Fiecare coleg are dreptul de a participa sau nu la grevă. Asta poate că nu este un lucru transparent, dar am hotărât acest lucru, tocmai pentru protecția celor care fac grevă și a celor care nu fac grevă. Procentul celor care fac grevă este mare”, a declarat Mihai Pop, inspector școlar general al ISJ Maramureș.

Preșcolarii, elevii de clasa a VIII-a și a XII-a – cei mai afectați de grevă

Printre copiii care sunt cei mai afectați de greva generală se numără cei din creșe și grădinițe, unde părinții nu au cu cine să-i lase. În același timp însă, și pentru elevii care au de dat examen peste aproximativ o lună, această întrerupere forțată a orelor le poate afecta pregătirea.

”Dacă este să ne referim la părinți, atunci cei mai afectați sunt preșcolarii, care au nevoie de o supraveghere permanentă. Dacă ne gândim la procesul educațional, normal, cei mai afectați sunt elevii din clasa XII-a și a VIII-a care au de susținut în aproximativ o lună examenele naționale. La fel de afectați sunt cei din clasa a IV-a care acum își fac trecerea spre clasa a V-a și acolo vorbim de o etapă importantă”, a precizat Mihai Pop.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA