ÎN MARAMUREȘ. Vezi localitățile unde numărul mediu de copii pe generație e mai mic de 10

La fel ca în cazul Regiunii Nord-Vest, precum și a întregii țări, numărul de instituții de învățământ publice, cu personalitate juridică, a scăzut în județul Maramureș, se arată în Strategia de Dezvoltare a județului Maramureș pentru perioada 2021-2027.

Scăderea este explicată de reducerea drastică a natalității, care a condus la comasarea sau chiar închiderea unor școli, în conformitate cu Legea Educației nr. 1/2011. Aceasta a impus ca numărul minim de elevi pentru menținerea personalității juridice să fie de 300, iar cel al preșcolarilor și antepreșcolarilor de 150, cu mențiunea că fiecare UAT păstrează cel puțin o unitate de învățământ cu personalitate juridică, indiferent de populația școlară existentă.  Prin urmare, cele mai afectate au fost zonele rurale, unde populația școlară este mică, iar unitățile de învățământ se află la distanțe mari, fiind necesară practicarea navetei.

Dacă unități de învățământ preșcolar, primar și gimnazial există în majoritatea UAT-urilor din județ, învățământul liceal, profesional și postliceal este concentrat preponderent în orașele din județ sau în comunele mai mari.Astfel, învățământul liceal există în 12 localități (11 orașe și o comună), învățământul profesional în 6 localități (Baia Mare, Vișeu de Sus, Dumbrăvița, Fărcașa, Ocna Șugatag, Rozavlea), iar cel postliceal doar în Baia Mare, Sighetu Marmației și Vișeu de Sus. De asemenea, învățământul superior e disponibil doar în municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației. Astfel, concludem că populația rurală are acces mai dificil la studiile liceale, profesionale sau postliceale.

În mediul rural (inclusiv în câteva unități din mediul urban), predarea la nivelurile preșcolar, primar și gimnazial se face în grupe mixte / clase cu predare simultană, cauza fiind numărul foarte mic de copii și elevi înscriși. Astfel, în comune precum Ariniș, Asuaju de Sus, Băiuț, Băsești, Bicaz, Boiu Mare, Gârdani, Oarța de Jos, Oncești, Poienile Izei, Rona de Jos, Valea Chioarului, Vima Mică numărul mediu de copii pe generație e mai mic de 10. Astfel de situații tind să apară și în localități unde natalitatea este mai ridicată, dar părinții preferă să-și înscrie copiii la grădinițele și școlile din orașul învecinat.

(Foto: Arhiva Glasul)

GlasulMM
GlasulMM