Începând din luna martie, mai multe ajutoare sociale vor crește în mod automat

Ajutoarele financiare ce sunt calculate în raport cu valoarea indicatorului social de referință (ISR) se vor majora din martie, odată cu majorarea, din oficiu, a acestui indicator cu rata medie anuală a inflației din anul precedent. Institutul Național de Statistică a anunțat recent o rată a inflației pentru 2022 de 13,8%.

Așa cum s-a stabilit acum circa doi ani, prin Legea 225/2021, valoarea indicatorului social de referință se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, dar doar dacă aceasta are o valoare pozitivă.

Pentru 2022, INS a publicat o rată a inflației de 13,8%. Astfel, ISR va crește de la 525,5 lei, cât e acum, la 598 de lei.

Asta înseamnă că toate ajutoarele sociale calculate pe baza valorii ISR se vor majora din martie. Printre cele mai importante drepturi care se acordă în funcție de ISR se numără indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, însă mai sunt și altele.

amănunte pe avocatnet.ro

cm
cm