INCERTITUDINE. Greva profesorilor dă peste cap examenele elevilor. Nici ISJ Maramureș nu are răspunsuri…

Greva generală din învățământ afectează în special elevii aflați la final de ciclu, care au de susținut examenul de Bacalaureat sau Evaluarea Națională. În cazul elevilor aflați în clasa a XII-a, spre exemplu, sunt școli unde aceștia nu au apucat să se înscrie la BAC. Nici conducerea ISJ Maramureș nu poate să ofere încă răspunsuri concrete părinților și elevilor.

Oficialii Inspectoratului Școlar Județean Maramureș nu știu deocamdată cum vor fi gestionate înscrierile elevilor la BAC sau felul în care se va încheia anului școlar, dacă greva generală se prelungește. Speranța este că se va ajunge la un consens din toate părțile și profesorii vor reveni la catedră.

”Până în 7 iunie se poate face înscrierea elevilor la BAC. Eu am vorbit cu majoritatea directorilor, mai am doar vreo patru de sunat, doar în vreo două școli copiii încă nu și-au completat documentul de înscriere și informaticianul este în grevă. Eu sunt convins că până în 7 iunie vom gestiona și această situație. Eu am încredere că se vor face pași și se va ajunge la o negociere.

Singura problemă este că niciun copil nu este încheiat. Dar se poate face înscrierea la BAC din punct de vedere tehnic și dacă copiii nu sunt încheiați.

Anul nu poate fi înghețat, dacă mă întrebați, e atehnic, pentru că noi avem evaluarea ritmică și toți colegii ar fi trebui să aibă destule note în catalog pentru a putea încheia mediile. Poate doar ultima notă de evaluare de final poate că lipsește. În principiu, tehnic, se poate închide anul la momentul în care colegii vor hotărî să încheie mediile.

Nu avem ce să facem altceva decât să așteptăm o negociere favorabilă, agreată de ambele părți”, a declarat Mihai Pop, inspector școlar general al ISJ Maramureș.

Un lucru este cert, următoarele zile sunt decisive, în condițiile în care mai sunt aproximativ două săptămâni până când va avea loc prima probă a examenului de Bacalaureat, programată pentru data de 12 iunie. De asemenea, elevii mai au timp să se înscrie la examen până în 7 iunie.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA