INTERVIU CU PREFECTUL  RUDOLF STAUDER. Maramureșul, model bune practici pentru gestionarea valului de refugiați din Ucraina

Rudorf Stauder este prefectul județului Maramureș, numit în această funcție în data de 13 ianuarie 2022. În luna decembrie, anul trecut, a fost distins, prin decret prezidențial, cu ordinul Bărbăție și Credință în rang de Cavaler, în semn de apreciere pentru “contribuția importantă adusă la îndeplinirera cu succes a misiunilor specifice Ministerului Afacerilor Interne”. Domnia sa ne-a acordat un interviu în exclusivitate pentru Glasulmm.ro.

Care a fost cea mai mare provocare a Instituției Prefectului, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, în timpul războiului din Ucraina, din februarie anul trecut până în prezent?

– Au fost multe situații dificile, dar aș putea spune că cea mai mare provocare a fost în primele zile după izbucnirea conflictului, când a fost necesară organizarea a tot ce a însemnat fluxul de refugiați care au intrat în țară. Ne-am implicat și ne-am organizat destul de bine pentru că, în mare parte, lucrurile au fost gestionate în mod corespunzător. La un moment dat, noi am fost un model de bune practice la nivel național, deoarece au venit în vizită autorități din alte județe, ca să vadă ce am făcut și cum am făcut, astfel încât, în scurt timp să avem un control asupra tuturor refugiaților care intră în țară, să le oferim siguranță, să aibă consiliere juridică, să le asigurăm cazare sau transport spre alte destinații.

Au fost incidente majore?

– Nu au fost incidente majore. Doar unele minore, dar care pot să spun că le-am gestionat cu brio.

În momentul de față știți câți ucraineni refugiați sunt în Maramureș?

– E foarte greu să știm acest lucru, deoarece numărul lor fluctuează permanent. Pot să vă spun că, în prezent, sunt câteva sute de elevi ucraineni care urmează o formă de învățământ în Maramureș. Sunt câteva sute de ucraineni adulți care deja și-au găsit un loc de muncă. Sunt unii care nu s-au acomodat și, în consecință, au decis să plece în altă parte.

Se va reduce suma de bani alocată celor care închiriază cazare pentru ucraineni. Care vor fi consecințele?

– Până la urmă trebuie să înțelegem că și numărul refugiaților s-a diminuat. Deci nu mai e un impact financiar chiar așa de mare. Ca atare, sigur că și resursele bugetare, în acest sens, ar trebui reduse.

În ce măsură a impactat județul Maramureș atingerea obiectivelor programului de guvernare aferente intervalului 2021-2023?

– În acest moment noi avem un plan de control la nivelul tuturor deconcentratelor și verificăm tocmai acest aspect. Urmează ca la jumătatea anului să primesc raportul și atunci am să vă pot spune cum s-au îndeplinit aceste obiective.

– În Maramureș, problemele de mediu sunt mereu de actualitate. Referitor la sistemul de management integrat al deșeurilor, ce se întâmplă cu stația de la Fărcașa?

– Ce știu în acest moment este că la Fărcașa se lucreză. Consiliul Județean Maramureș este foarte implicat în toate lucrările care se desfășoară acolo. Avem speranța că ne încadrăm în termenele prevăzute de proiect. Adică finalul anului 2023.

– Pe agenda discuțiilor despre mediu, subiectele sunt multiple. Mai ales când ne referim la un județ unde poluarea remanentă va persista multă vreme…

– Este adevărat, însă aș vrea să menționez că, dacă ne referim la mediu, există un proiect de lege care, din punctul meu de vedere, este foarte bine venit. Va intra în vigoare din decembrie, anul acesta. Potrivit proiectului, peturile și dozele de bere vor putea fi returnate. Mai concret, pentru fiecare PET se va percepe o sumă de bani, drept garanție. În momentul în care cineva aruncă acel PET, își aruncă proprii bani. Dacă decide să îl ducă înapoi la magazin, își poate primi banii înapoi sau, dacă cumpără un alt produs, nu mai trebuie să plătească garanția pentru el. E același sistem care funcționează în toate țările occidentale.

A consemnat Dorin ȘTEF

(Credit foto: Adevarul)

GlasulMM
GlasulMM