Intră în vigoare norme care vor asigura caracterul deschis și echitabil al piețelor UE

Acest nou set de norme menite să abordeze denaturările pieței cauzate de subvențiile străine va permite UE să rămână deschisă schimburilor comerciale și investițiilor și va asigura totodată condiții de concurență echitabile pentru toate companiile care își desfășoară activitatea pe piața unică. Propunerea de regulament a fost prezentată de Comisie în luna mai 2021 și a fost aprobată de Parlamentul European și de Consiliu în timp record, în iunie 2022.  i

Regulamentul se aplică tuturor activităților economice din UE, vizând concentrările economice (fuziuni și achiziții), procedurile de achiziții publice și toate celelalte situații de piață. Noul regulament conferă Comisiei competența de a efectua investigații cu privire la contribuțiile financiare acordate de țări din afara UE companiilor care desfășoară activități economice în UE și de a remedia, dacă este nevoie, efectele de denaturare a concurenței ale acestor contribuții.

Odată intrat în vigoare, Regulamentul privind subvențiile străine va intra în etapa crucială a punerii sale în aplicare și va începe să se aplice peste șase luni, adică la 12 iulie 2023. Începând cu această dată, Comisia va putea să lanseze investigații ex officio. Obligația de notificare aplicabilă companiilor va intra în vigoare la 12 octombrie 2023.

În săptămânile următoare, Comisia va prezenta un proiect de regulament de punere în aplicare ce va clarifica normele și procedurile aplicabile, aducând precizări privind formularele de notificare a concentrărilor și a procedurilor de achiziții publice, calcularea termenelor, procedurile de acces la dosare și confidențialitatea informațiilor. Ulterior, părțile interesate vor avea la dispoziție 4 săptămâni pentru a prezenta observații cu privire la aceste proiecte de documente înainte ca regulamentul de punere în aplicare să fie finalizat și adoptat în prima jumătate a anului 2023.

Ştirile de ultimă oră, disponibile pe email

Introdu adresa ta de e-mail pentru a primi stiri pe email.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *