LA ȘOMCUTA MARE a avut loc Adunarea generală a ASTREI 2023

Sâmbătă, 11 noiemrie a.c., , Centrul Cultural ,,Chioarul” Șomcuta Mare a găzduit Adunarea generală a ASTREI Șomcutene. Oameni de cultură din întreaga țară au participat la reuniune, alături de astriștii și simpatizantii ASTREI din ținutul Chioarului.

Manifestarea a debutat cu imnul de stat al României și imnul ASTREI. Apoi, preotul protopop de Chioar, Ciprian Coza, a binecuvântat lucrările adunării. Primarul orașului Șomcuta Mare, Gheorghe Buda, a rostit un mesaj de bun venit participanților, exprimându-și bucuria întâlnirii într-o clădire emblematică pentru cultura comunității locale, recent reabilitată, Centrul Cultural ,,Chioar”.

Conferință academică de înaltă ținută

Apoi asistența a urmărit conferința cu tema ,,Mitropolitul Andrei Baron de Șaguna, primul președinte al ASTREI”, susținută de Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific în cadrul Insitutului de Cercetări ,,George Baritiu” al Academiei Române, Cluj-Napoca. Acesta precizează detalii impresionante despre Andrei Șaguna, punctând că a primit cele mai înalte distincții din partea Imperiului austriac, fiind considerat cel mai important om politic și ierarh român. Moștenirea lăsată de Șaguna este extrem de bogată, iar îndemnul său testamentar dăinuie în sufletele tuturor astriștilor. Conferențiarul și-a încheiat pledoaria cu evidențierea rolului pe care mitropolitul l-a avut în procesul de culturalizare și emancipare al românilor. Mircea Gheorghe Abrudan a lansat și cartea dedicată mitropolitului Andrei Șaguna, intervenția sa fiind una deosebit de apreciată de auditoriu, datorită acurateții informațiilor prezentate și naturaleții de care a dat dovadă.

După conferință, talentata solistă Sofia Dragoș, a interpretat impecabil o doina și o piesă din repertoriul popular, spre deliciul publicului. A urmat un microrecital al Corului ,,Armonia Chioreană” Ciolt, dirijat de prof. dr. Cosmin Lăuran, formație corală recent afiliată la ASTRA Rediviva.

Lansarea revistei de cultură, educație și opinie ASTRA Șomcuteană

Apoi, s-a lansat al cincilea număr al Revistei de cultură, educație și opinie ,,ASTRA Somcuteană”, publicație anuală tipărită și editată de ASTRA Șomcuta Mare, Liceul Teoretic ,,Ioan Buteanu”, cu sprijinul Primăriei orașului Șomcuta Mare. Revista editată la 154 de ani de la înființarea Despărțământului ASTRA Șomcuta Mare, oglindește acțiunile culturale ale ASTREI și liceului șomcutean și este structurată în 3 părți: ASTRA Șomcuteană și colaboratorii ei, ASTRA în conștiința națională, Crâmpeie culturale, artistice și confesionale sub semnul ASTREI.

Președințele Asociațiunii, prof. dr. Dumitru Acu, a deschis lucrările adunării. S-a prezentat activitatea ASTREI Șomcutene din ultimul an și s-au punctat evenimentele culturale care se vor desfășura în perioada următoare. Au avut intervenții președinții de despărțăminte din țară: ec. Dr. Radu Gavrilă (Dej), care a prezentat un exemplar original al Bibliei lui Șaguna, av. Doru Stelian Cătană (Reghin), col. în rezervă Ioan Boțan (Năsăud), cu toții apreciind buna colaborare dintre astriștii din aceste desparțăminte și ASTRA Șomcuteană.

Programul s-a încheiat cu prestația de excepție a Ansamblului folcloric ,,Doina Chioarului”, al Palatului copiilor Șomcuta Mare, coordonat de prof. Ionel Coteț. Președintele ASTREI Șomcutene, prof. Alina Angela Talpoș, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru implicarea de care dau dovadă în păstrarea și promovarea cu succes a idealurilor astriste, atât pe meleagurile Chioarului, cât și în țară.

 

GlasulMM
GlasulMM