LA LIMITA LEGII. Animale sălbatice crescute în țarcuri, în Maramureș

Mai nou, în Maramureș a apărut moda ținerii animalelor sălbatice în țarcuri, în scop turistic. Astfel de menajerii se întâlnesc la diverse pensiuni, restaurante sau chiar mănăstiri și în special în Maramureșul Istoric pot fi văzute astfel de exemple.

Am stat de vorbă cu oficialii DSVSA Maramureș, pentru a vedea dacă este legal sau nu să ții animalele.

”Este legal, pentru că s-au introdus în lege aceste menajerii, așa se cheamă. Te lasă să-ți aduci, dacă vrei să crești o lamă, un cerb, un țap, spre exemplu. Ajută mult turismul, pentru că ele nu se înființează oriunde, ci pe lângă anumite unități de luat masa, ca de exemplu restaurante sau păstrăvării. De asemenea, ele apar și pe lângă mănăstiri. În momentul în care se înființează o menajerie, trebuie automat să existe un contract de prestări servicii cu un medic veterinar, de obicei cel local. Este un lucru bun, pentru că începem și noi să cunoaștem diverse specii de animale”, a declarat Vasile Pop, director adjunct DSVSA Maramureș.

Ultima noutate: cerbii lopătari din Belgia

Dacă în unele cazuri se pot vedea diverse specii de păsări, căprioare, țapi sau chiar lame, ultima noutate pe acest segment sunt cerbii lopătari.

”Mai nou avem cerbi lopătari, din Belgia, care vin cu acte și cărora le facem analizele chiar atunci când se descarcă. Le luăm sânge să vedem dacă nu au în principal boli respiratorii. Deocamdată nu au fost probleme întâmpinate. Aceștia populează în special aceste businessuri legate de vânătoare”, a explicat Vasile Pop.

Ana-Maria HOJDA

sursa foto: Wikipedia

Ana Maria Hojda
Ana Maria Hojda