MARAMUREȘ. Când viața ta depinde de alții
Astăzi se celebrează Ziua Donatorului de Sânge, ocazie cu care conducerea Centrului de Transfuzie sanguină Maramureș face un apel către populație să vină în ajutorul bolnavilor critici, care au nevoie urgentă de sânge.
Din păcate, în momentul de față Maramureșul este din nou deficitar la mai multe grupe sanguine și trebuie să apeleze la ajutorul centrelor de transfuzie din județele vecine. Astăzi, în primele ore de program, s-au prezentat sub 20 de donatori, în condițiile în care în anii trecuți, în Ziua Donatorului de Sânge erau peste 50 de persoane care veneau să doneze.
”Până acum am avut 19 de donatori prezentați și admiși. Este mult mai puțin decât în alți ani, când aveam peste 50 de donatori. Până la ora 13.00 să sperăm că se vor mobiliza mai multe persoane la donare.
În fiecare an, pe data de 14 iunie, se sărbătorește la nivel mondial Ziua Donatorului de Sânge. În această zi în mod special ne exprimăm recunoștința și aprecierea față de toți oamenii care donează sânge și cărora el mulțumim pentru gestul de solidaritate.
În această zi dorim să creștem gradul de conștientizare a populației în ceea ce privește importanța donării de sânge, nevoia zilnică de sânge și de componente sanguine și dorim să încurajăm oamenii să doneze în mod regulat”, a declarat Daniela Veber, coordonator CTS Maramureș.
Deficit major pe multe grupe sanguine
Odată cu finalul anului universitar și venirea perioadei concediilor, automat scade și numărul donatorilor. În același timp însă, în ultima perioadă solicitările de sânge din partea spitalelor din județ au fost numeroase, astfel încât Maramureșul nu a putut onora decât o parte din cereri. Deficitul de sânge este înregistrat pe majoritatea grupelor sanguine.
”Pe perioada verii numărul donatorilor scade pentru că oamenii pleacă în concediu, se închid facultățile și studenții sunt în vacanță, dar încercăm să suplinim numărul donatorilor prezentați la centru, cu colectele mobile organizate în județ.
În momentul de față suntem în deficit la grupele B pozitiv, A pozitiv, AB negativ și în general toate grupele cu Rh negativ sunt în cantități mai reduse. Am avut solicitări de B pozitiv în nenumărate zile, cu cantități mari, iar numărul donatorilor cu această grupă sanguină care s-au prezentat a fost destul de mic. Am apelat la CTS Sălaj ca să ne ajute să onorăm cererile spitalelor.
Aproximativ 50% din numărul ce lor care donează, reprezintă donatorii fideli, iar 50% cei aflați la prima donare sau cei ocazionali. Media vârstei este între 30 și 45 de ani. Numărul donatorilor inițiali se menține constant. Sunt persoane care donează pentru prima dată și revin. Avem cam 1000-1200 de donatori inițiali pe an”, a precizat Daniela Veber.
Mai trebuie menționat că, nici în lunile cu numeroși donatori, Maramureșul nu reușește să onoreze 100% cererile de sânge. Cel mai mare număr de donatori s-a raportat anul acesta la o societate privată din Sighet, unde au fost colectate 96 de unități, iar în ziua cea mai slabă s-au înregistrat 9 donatori. Prin comparație, spitalele emit zilnic cel puțin 20 de solicitări pentru sânge și numărul lor poate să urce și până la 50.
Ana-Maria HOJDA