
MARAMUREȘ. Câți șomeri cu facultate avem în județ
Faptul că ai studii superioare nu garantează că nu vei ajunge șomer. Potrivit ultimelor date ale AJOFM Maramureș, 6% din totalul șomerilor înregistrați în evidențele instituției au făcut o facultate și-n momentul de față nu au loc de muncă. Prin comparație, procentul șomerilor care au studii postliceale este mult mai mic, de doar 2%.
”Din punct de vedere al repartizării pe niveluri de instruire, șomerii cu studii cu primare și fără studii au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi (30 %), urmați de studii gimnaziale (28 %) iar șomerii cu studii liceale au o pondere de 17 % în totalul șomerilor înregistrați. Șomerii cu studii profesionale reprezintă 17 % , șomerii cu studii postliceale 2 % și șomerii cu studii superioare au o pondere de 6 % în totalul șomerilor înregistrați. Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin activitatea de profilare din cadrul activității de mediere, informare și consiliere profesională oferită șomerilor, are următoarea distribuție:
-cei mai mulți șomeri (1.577) sunt persoane mediu ocupabile, urmați de 1.527 șomeri greu ocupabili, 1.203 sunt șomeri foarte greu ocupabili și 54 șomeri sunt înregistrați în categoria de profilare a celor ușor ocupabili”, se precizează într-un comunicat de presă al AJOFM Maramureș.
Ana-Maria HOJDA