MARAMUREȘ. Cetatea Chioarului e a nimănui. Ce se întâmplă cu obiectivul

Consiliul Județean Maramureș a demarat o serie de proceduri pentru a trece în proprietatea județului un obiectiv dat uitării de mulți ani în județul nostru: Cetatea Chioarului.

În ședința de azi s-a aprobat Proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru preluarea în domeniul public al județului Maramureș a imobilului monument istoric ”Cetatea Chioarului”.

”Cetatea Chioarului nu are un proprietar. Asta este realitatea, Ministerul Culturii spune că nu e la ei, statul spune că nu e la stat, primăria nu o are. Mai sunt acolo și niște proprietăți private, e un amalgam de acte juridice care sunt și în contradicție unele dintre ele.

Luăm anumite măsuri care să ne permită să pute trece această proprietate în proprietatea județului Maramureș, pentru ca pe viitor să obținem fonduri europene pentru restaurarea acestei cetăți. Dacă am fi avut în proprietatea județului Cetatea Chioarului, am fi putut obține finanțare pe PNRR pe ruta cetăților, la fel cum intrat cu alte finanțări pe ruta satelor. Cetatea fiind de categoria A este de obiectiv de interes național și sunt necesare niște măsuri mult mai complicate”, a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

În momentul de față, situația Cetății Chioarului este una deplorabilă și obiectivul s-a degradat de-a lungul timpului. În plus, în zonă au apărut automat și gunoaiele, lăsate de diverși cetățeni, deoarece în apropierea sa este un loc des folosit pentru ieșirile la iarbă verde de către localnici.

Ana-Maria HOJDA

(Credit foto: turistprinromania.com)

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA