MARAMUREȘ. Cum ”scapă” unele persoane fizice de plata datoriilor la ANAF

În ședința de colegiu prefectural de astăzi, conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Maramureș a prezentat situația încasărilor datoriilor la bugetul de stat în cazul firmelor și a persoanelor fizice. Dacă în cazul persoanelor juridice, rata de recuperare a acestor arierate depășește 70%, situația stă mult mai prost în cazul persoanelor fizice.

”Rata de colectare/recuperare a arieratelor la persoanele juridice este de aproximativ 75% din totalul arieratelor. Din total arierate de 1,3 miliarde s-au încasat aproximativ 1 miliard, mai exact 973 de milioane. Rata de colectare a arieratelor la persoane fizice este mult mai mică, de 32,12%. Din 120 de milioane, s-au recuperat aproximativ 47 de milioane. Din total arierate, este foarte greu să recuperezi absolut toate arieratele. Din experiența pe care o avem noi, după ce trece o perioadă de 6 luni, 1 an și nu s-au recuperat arieratele respective, este foarte greu să se recupereze în continuare.

Spre deosebire de alți ani strategia a Administrației Județene și a ANAF-ului a fost și de atragere a răspunderii solidare pentru persoanele pe care noi le-am considerat că n-au plătit la bugetul de stat sumele respective cu rea credință. S-au făcut foarte multe atrageri de răspundere. Ce înseamnă asta? Sumele care sunt în sarcina persoanei juridice, dacă noi constatăm că dintr-o anumită rea credință nu au fost plătite la bugetul de stat, se vor lua și se vor pune pe CNP-urile tuturor persoanelor pe care noi le considerăm vinovate de neplata sumelor respective”, a declarat Cezar Chilat șef serviciu al Administrației Județene a Finanțelor Publice Maramureș.

”Vinovații” își înstrăinează bunurile altor membri ai familiei

Chiar și așa însă, persoanele fizice în cauză găsesc alte portițe prin care ajung să nu plătească datoriile respective sau prin care procedura de recuperare a sumelor este mult îngreunată.

”Începe o altă procedură de urmărire și a persoanelor fizice pentru datoriile pe care le-a înregistrat persoana juridică respectivă. Și aici, măsurile sunt destul de dificil de luat, pentru că, în momentul în care se începe procedura de atragere a răspunderii solidare, marea majoritate a debitorilor își înstrăinează bunurile. Instituirea de sechestre asiguratorii de către noi în mare parte ne este respinsă de instanțele de judecată, pe considerentul că nu am identificat un risc major de înstrăinare a bunurilor respective. Noi trebuie să-l identificăm, să-l ducem în instanță cu dovezi că persoana fizică respectivă vrea să-și înstrăineze bunurile, ceea ce este foarte greu”, a mai precizat Cezar Chilat.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA