
MARAMUREȘ. De unde putem cumpăra mierea ”adevărată”
Cu toate că produsele locale sunt vânate de tot mai mulți maramureșeni și turiști, o mare problemă cu care se confruntă mulți producători locali este lipsa unei piețe organizate, unde să-și poată valorifica produsele. În această situație se află inclusiv apicultorii din Maramureș, care, chiar dacă reușesc să ofere produse de calitate, nu au unde să-și vândă marfa, atrage atenția Mircea Ciocan, președintele Romapis, Federația Asociațiilor Apicole din România.
”Sunt câțiva apicultori care mă sună mereu că nu au unde să-și valorifice mierea. Mierea o pot valorifica fie pe piață, fie la procesatori, nu au alte opțiuni, din păcate. La târguri apicole, de Crăciun, târguri de produse tradiționale, dar nu într-un cadru organizat.
Nu există o piață organizată a valorificării mierii decât la procesatori. Statul dă bani puțini pe miere și apoi o transformă în tot felul de produse, dar nu mai e miere. Mierea adevărată este cea pe care o cumperi din piață, de la apicultori. Acolo există un singur risc, să stea foarte mult cu ea în soare și să se supraîncălzească, mai ales dacă este miere polifloră și e mai închisă la culoare și atunci se modifică puțin HMF-ul (n.red. hidroximetilfurfuralul), dar nu devine o miere nefavorabilă organismului. Își modifică un pic proprietățile. Asta se întâmplă și cu mierea pusă în lichide fierbinți. Se pierd anumite substanțe care se descompun de la 60 de grade în sus”, a declarat Mircea Ciocan, președintele Romapis, pentru Glasul Maramureșului.
Ana-Maria HOJDA