MARAMUREȘ. Donatorii de sânge vor primi de 4 ori mai mulți bani. Care este dezavantajul

De anul viitor, donatorii de sânge vor primi tichete valorice majorate consistent, mai exact de patru ori. Măsura dorește să stimuleze populația să meargă la donare de sânge. Cu toate că aceste modificări sunt bine-venite, există și riscuri, subliniază conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș. Unii donatori, din dorința de a primi acești bani, ar putea ”să uite” că suferă de anumite afecțiuni care în mod normal nu le-ar permite donarea de sânge.

”Din luna ianuarie 2024, suma tichetelor va crește de patru ori și va fi de 280 de lei. S-a hotărât creșterea valorii probabil și pentru stimularea donatorilor. Să sperăm că cei care se vor prezenta vor fi sănătoși și vor declara toate afecțiunile pe care le au. Au fost printre donatori și persoane care au întrebat dacă se va mări această sumă”, a declarat Daniela Veber, coordonatorul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș.

A crescut numărul donatorilor în 2023

Cum finalul de an bate la ușă, oficialii instituției trag și primele concluzii. În 2023 a crescut numărul donatorilor, însă doar datorită numărului mare de colecte mobile realizate.

”Anul acesta, față de anul trecut am avut o creștere de peste 250 de donatori. S-a datorat faptului că am efectuat 49 de colecte mobile, în cadrul cărora am recoltat 1834 de unități de sânge și aceste colecte mobile au contribuit la creșterea unităților de sânge recoltate. Dacă nu le-am fi efectuat, am fi fost sub nivelul anului 2022.

Este un bilanț pozitiv cu un efort susținut din partea echipei și cu ajutor din partea voluntarilor și a diverselor asociații care s-au implicat în promovare și mobilizare”, a mai precizat Daniela Veber.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA