MARAMUREȘ. Elevii navetiști așteaptă sumele forfetare. Vezi cât vor primi pentru fiecare kilometru

Elevii navetiști din mai multe județe, printre care și Maramureș, se confruntă cu provocări majore în asigurarea transportului la școală deoarece consiliile județene nu au încheiate contracte cu transportatorii, iar aceștia nu pot fi încadrați la transportul public.

”În lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2023, elevii din Maramureș au primit abonamente gratuite de la operatorii de transport. Cu toate acestea, Maramureșul, alături de alte 12 județe, se confruntă în prezent cu absența contractelor încheiate cu transportatorii pentru transportul județean al elevilor. În asemenea situații, elevii din aceste județe beneficiază de sume forfetare pe distanța dintre localitatea de domiciliu și școala la care învață, în cuantum de 0,37 lei/ kilometru, TVA inclus. Această situație afectează și județe precum Timiș, Suceava, Iași, Dâmbovița”, a precizat, pentru Glasul Maramureșului, prof. dr. Ligia Duruș, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.

ISJ Maramureș lucrează astăzi la statistica finală a elevilor navetiști și la suma necesară pentru decontarea acestor servicii. Informațiile colectate vor fi transmise către Ministerul Educației până la finalul zilei.

O Hotărâre de Guvern aprobată pe 29 decembrie stabilește un nou mecanism prin care elevii navetiști din județe fără contracte cu operatorii de transport rutier să primească sume forfetare. Asociațiile de elevi din țară au sesizat, însă, Comisia Europeană cu privire la Hotărârea de Guvern 1.337, susținând că acest document ar încălca legislația Uniunii Europene.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica