MARAMUREȘ. Falsuri grosolane depistate în lucrările de cadastrare

Procesul de cadastrare sistematică este unul anevoios. La Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Maramureș au existat numeroase contestații depuse de cetățeni pe acest segment. Mai mult, au fost depistate și falsuri, caz în care au fost sesizate organele abilitate.

În momentul de față, la nivelul județului nostru sunt 5 UAT-uri cu cadastrare integrală pe teritoriul comunelor aflate în diverse stadii în recepție și rezolvare contestații, repectiv Fărcașa, Recea, Satulung, Dumbrăvița și Săcălășeni. ”Dintre acestea, două comune, Fărcașa și Recea cu 10.067 de imobile și respectiv cu 11.831 de imobile sunt afalte în stadiul de rezolvare a contestațiilor. Până acum au fost rezolvate circa 80% dintre ele. Au fost destul de multe contestații, circa 2500 în Fărcașa și 2600 în Recea. Rezolvarea lor merge foarte greu datorită problemelor complexe pe care le implică fiecare contestație în sine. Sunt cazuri în care nu ne ajunge o zi întreagă pentru a soluționa o singură contestație. Spre exemplu, în cazul UAT Poienile de Sub Munte unde s-a terminat procesul de soluționare a contestațiilor, cam 65% dintre contestații au fost admise și 35% au fost respinse. Am găsit și falsuri grosolane, falsuri de titluri de proprietate și modificări grosolane pe care le vom înainta instituțiilor în drept” a declarat Ovidiu Ștefan, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Maramureș. De asemenea, în comuna Satulung, în urma realizării cadastrării sistematice, au fost depuse 2.100 de contestații, iar în comuna Dumbrăvița 2.200.

Criză de specialiști topografi

În plus, se constată că o mare parte din lucrările de cadastrare realizate sunt de mântuială. Spre exemplu, din cele 5 UAT-uri, în 4 măsurătorile efectuate au deficiențe mari, drept dovadă și numărul mare de constestații. ”Vorbind într-un limbaj mai grosier, nu au fost făcute lucrări de calitate. De ce? Firma presupun că nu are specialiști foarte buni. Nu în ultimul rând, interesul cetățenilor de a se prezenta în teren pentru a-și prezenta actele nu a fost la nivelul dorit, și de ce nu, nici implicarea primăriilor nu a fost pe măsura dorințelor și a prevederilor legale. Toate acestea au dus la realizarea unor lucrări nu de cea mai bună calitate și cu un număr mare de contestații”, a explicat Ovidiu Ștefan, directorul OCPI Maramureș.

Ana-Maria HOJDA

Ana Maria Hojda
Ana Maria Hojda