MARAMUREȘ. Medicii de familie își reclamă colegii de breaslă din spitale

O parte din medicii de familie din județ își reclamă colegii de breaslă din spitale, deoarece nu emit rețete compensate pacienților. În aceste condiții, bolnavi sunt puși pe drumuri pentru a-și putea lua pilulele la preț redus.

Oficialii CAS Maramureș spun că medicii specialiști au obligația de a emite rețete compensate pacienților și că au avut situații în care nu pacienții, ci doctorii de familie au făcut sesizări, când această procedură nu a fost respectată. Pentru bolnavi de asemenea, situația este una extrem de neplăcută deoarece trebuie să facă un drum în plus.

”Medicii specialiști pot fi sancționați cu 200 de lei, dacă nu finalizează actul medical. Noi am și dat astfel de sancțiuni. În acțiunile de control, dacă s-a constatat că s-a emis o scrisoare medicală în care zici că pacientul are nevoie de medicamentul X, Y, Z și nu faci rețetă, atunci sancțiunea este de 200 de lei.

Nu sunt multe astfel de situații. Această măsură se menține și cu noul contract-cadru, ceea ce este un lucru foarte bun, pentru că atunci se determină ca fiecare medic să-și finalizeze actul medical prin eliberare de rețetă, de concedii medicale, dacă este cazul și să nu se inducă încă un drum la medicul de familie. Pacientul merge la medicul de familie, doar pentru continuarea terapiei. Sunt medici de familie care ne sesizează, pacienții nu. Atunci noi ne adresăm specialistului și reglementăm situația. Lucrurile acestea se verifică spre exemplu, mai ales la externarea din spital”, a declarat Carmen Prodan, președintele CAS Maramureș.

Problemele apar mai ales în ambulatoriile spitalelor

Cele mai multe probleme de acest fel apar în ambulatoriile spițatelor din județ, unde unii doctori specialiști au zilnic un număr mare de pacienți. Chiar și așa însă, acest lucru nu este o scuză. Probleme au fost semnalate spre exemplu la ortopedie, unde s-au identificat cazul în care medicii nu au emis rețete compensate bolnavilor.

”Probabil din grabă, din adresabilitatea mare la cabinet, din dorința de a vedea cât mai mulți pacienți. Este foarte greu de spus. Dar în toate întâlnirile pe care le avem cu furnizorii de servicii medicale le spunem în mod repetat lucrul acesta.

Evident scade acest fenomen, mai ales în specialitățile de neurologie, cardiologie, sau psihiatrie, unde sunt medicamente la care protocoalele terapeutice cer inițierea tratamentului de către medicul de specialitate. Medicul de familie nu poate iniția o gamă largă de produse medicamentoase. În general probleme apar la ambulatoriile de spital, dar acestea sunt și cele mai aglomerate”, a mai explicat Carmen Prodan.

Potrivit oficialilor CAS Maramureș, furnizorii de servicii medicale sunt verificați cel puțin o dată la trei ani de corpul de control, iar atunci se verifică documentele emise în ultimii trei ani. Se mai fac însă verificări și în urma sesizărilor din partea paciențiulor sau a angajatorilor spre exemplu, când este vorba de concedii medicale.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA