MARAMUREȘ. Meseria de polițist nu mai atrage tinerii

Meseria de polițist este pe cale de dispariție. Atât condițiile de lucru, de multe ori improprii, și nivelul mic de salarizare îi determină pe tineri să se orienteze spre locuri de muncă mai bine plătite.

După ce Sindicatul Europol a atras un semnal de alarmă privind condițiile improprii în care mulți polițiști din mediul rural își desfășoară activitatea, liderul sindicatului din Maramureș a declarat că și salariile mici din sistem au făcut ca tot mai mulți tineri să renunțe la ideea de a deveni polițist.

”Nu doar condițiile de muncă din Poliție sunt precare, ci și salarizarea din Poliție este precară. Vedeți zilele acestea că personalul didactic va intra în grevă pentru că nu i se acceptă niște revendicări salariale, în condițiile în care personalul didactic a beneficiat de o favorizare, ca să zic așa, în ceea ce privește legea salarizării, ei mai având de recuperat aproximativ maxim 40% din diferență. Polițiștii mai au de recuperat cam 70% din diferență. Ca atare un polițist debutant, care lucrează și mai multe ore decât un profesor debutant și în condiții mult mai aspre, are salariul mult mai mic decât un profesor debutant. Salariul unui polițist debutant, fără spor, este undeva la 2.500-2.700 lei. De aceea nu vin. În poliție orele suplimentare nu se plătesc, ci se compensează cu timp liber când se poate, dacă se poate”, a precizat Ionuț Andrei Pop, liderul Sindicatului Europol Maramureș.

Polițiștii vor drept de grevă

Sindicatele se luptă acum pentru a obține dreptul de grevă pentru polițiști. Toate acțiunile de protest pe care le fac acum oamenii legii, sunt în afara orelor de lucru și nu au impact semnificativ asupra activității lor. Fiind însă vorba de modificări legislative, aceștia se află la mâna guvernanților.

”Polițiștii nu au drept de grevă din păcate, ei pot protesta în timpul liber. Impactul pe care un protest al polițiștilor îl aduce activității din Poliție este inexistent. Ei nu au dreptul să întrerupă activitatea pentru a protesta, vorbim doar de un impact mediatic.
Ne-am dori ca să putem întrerupe activitatea, la fel ca și medicii, care asigură doar urgențele. La fel ne-am dori și noi, să avem drept de grevă, să asigurăm urgențele și cam atât.

Acum, stăm la mâna guvernanților, protestăm ori de câte ori putem și încercăm să obținem introducerea dreptului la grevă pentru polițiști. Din păcate suntem la mâna politicienilor pe acest segment pentru că trebuie să se opereze modificări legislative”, a mai punctat Ionuț Andrei Pop, pentru Glasul Maramureșului.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA