MARAMUREȘ. Orașul în care găsești la gunoi și bălegar

Colectarea selectivă este o grea piatră de încercare pentru mulți maramureșeni, după cum a scos la iveală o monitorizare recentă făcută de responsabilii ADI Deșeuri Maramureș.

De curând, o astfel de acțiune a avut loc într-una dintre zonele sensibile ale orașului Șomcuta Mare, Calea Mireșului. Rezultatul a fost unul dezamăgitor. Nu numai că localnicii nu colectează deșeurile separat, ci au aruncat la gunoi inclusiv bălegar.

”În majoritatea gospodăriilor din cartier, separarea la sursă a deșeurilor este încă la nivel de speranță. Din cauza comodității, obișnuinței sau neglijenței, nu pentru că selectarea ar fi greu de făcut. Fiecare gospodărie are pubele pentru depozitarea separată a deșeurilor reciclabile.

În unele dintre recipiente am găsit depozitat nisip măturat de prin curte, pietre, crengi uscate, bălegar… un amalgam de materiale care nu-și au locul și rostul în pubelele pentru gunoi. Sunt cantități care cântăresc greu la cântar și pe care le plătim gratuit operatorului de salubrizare. Localnicii au primit materiale de informare și le-a fost explicat cum se face selectarea deșeurilor”, au precizat reprezentanții ADI Deșeuri Maramureș.

Pubelele a căror conținut nu a corespuns nu au fost ridicate. Reprezentanții ADIGIDM au fost sprijiniți în această acțiune de responsabilul de mediu din Primăria Șomcuta Mare și de un reprezentant al Poliției Locale.

Ana-Maria HOJDA

(Credit foto: ADI Deșeuri Maramureș/Facebook)

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA