MARAMUREȘ. Peste 1.800 de copii cu CES nu și-au primit banii de luni bune

Plățile drepturilor financiare ale copiilor cu CES înregistrează întârzieri de luni de zile, atât în Maramureș cât și în țară. Elevii cu cerințe educaționale beneficiază de alocația zilnică de hrană și de cea pentru rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte, iar sumele nu au mai fost virate beneficiarilor din luna februarie. Situație este cunoscută și de reprezentanții ISJ Maramureș, care spun că au avut de întocmit liste cu copiii care sunt beneficiari și cu sumele pe care aceștia trebuie să le primească.

”Este o problemă național. De fiecare dată, când eram director de școală, în luna iunie sau iulie, Ministerul de Finanțe prin ANAF centraliza sumele din școli. ANAF-ul centraliza aceste date, AJFP Maramureș suna fiecare școală și cerea date despre câți copii cu CES sunt și care sunt sumele pentru ei. Datele se duceau la București și prin ANAF se distribuiau sumele la primării și apoi la școli.

Anul acesta s-a schimbat ceva și Ministerul Educației a cerut tuturor Inspectoratelor Școlare Județene din țară să facem noi listele și bugetul, deși există unul deja făcut de Ministerul Finanțelor, undeva în iulie. Ministerul Finanțelor și-a făcut anul acesta treaba, are bugetul. Ori mai fac ei o verificare și probabil că se va rezolva problema în zilele următoare.

În Maramureș avem 769 de copii cu CES în învățământul special și mai avem încă 1.072 în învățământul de masă. Banii nu s-au dat din luna februarie. Vreau să mai precizez că primarii nu sunt de vină, banii intră prin bugetul primăriei, de la ANAF și nu pot fi utilizați la altceva”, a declarat Mihai Pop, inspector școlar general al ISJ Maramureș.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA