MARAMUREȘ. Piese vechi ale unei biserici de lemn vechi de sute de ani, la un pas de a fi distruse

În ultima ședință a Colegiului Prefectoral Maramureș, directorul Direcției de Cultură Maramureș, Aura Pintea, a vorbit despre o situație mai puțin obișnuită cu care s-au confruntat reprezentanții instituției. Aceștia au fost solicitați să intervină pentru a salva piese vechi de sute de ani, ce ar putea să aparțină unei biserici de lemn din perioada 1639-1643. Proprietarul unei grajd din Slătioara a dorit să-și renoveze anexa gospodărească, unde se aflau aceste piese.

”O colaborare de succes între membri ai comunităţii şi instituţii din Maramureş a avut loc tot în noiembrie, când Teofil Ivanciuc, publicist, ghid turistic, autor a mai multor articole şi volume despre patrimoniul cultural al Maramureşlui ne-a atras atenţia că proprietarul unei anexe gospodăreşti din Slătioara în care se aflau înglobate piese din biserica de lemn din Slătioara (portalul sculptat al bisericii cu motive asemănătoare bisericilor datate 1639-1643 de la Sârbi Susani, Budeşti Josani şi Strâmtura după aprecierea arh. dr. Alexandru Baboş) doreşte modificarea acesteia, izolarea cu polistiren şi zugrăvirea, fapt ce putea conduce la acoperirea şi chiar distrugerea în timp a acestor preţioase piese.

Instituţia noastră a cerut ajutorul Consiliului Judeţean Maramureş, domnului vicepreşedinte Radu Trufan şi doamnei manager al Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară, prof. Monica Mare, care au răspuns prompt solicitării noastre şi graţie echipei de lemnari cu care colaborează aceste instituţii au fost recuperate piesele în discuţie, care au fost donate de dl. Gavrilaş Iosif, proprietarul anexei.

Totodată, dl Gavrilaş ne-a arătat o băncuţă ce se presupune că ar proveni tot din biserica veche de lemn, demolată în 1907 şi vândută sătenilor pe bucăţi. Prin studii dendrocronologice se va putea verifica această presupunere, iar dacă se va dovedi adevărată, achiziţia acestei băncuţe va fi una dintre cele mai importante din ultimii ani pentru muzeu şi o şansă deosebită de a expune într-un mod modern piesele, apelând la simulări 3D pentru a reda măcar virtual o comoară pierdută a Maramureşului”, a declarat Aura Pintea, directorul Direcției de Cultură Maramureș.

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA