MARAMUREȘ. Sportul de masă făcut pe banii părinților…. Dacă-și permit

Cu toate că se dorește să avem copii sănătoși, care să facă mișcare pentru a se dezvolta armonios, realitatea este că banii puși la dispoziție de stat pentru practicarea sportului de masă sunt extrem de puțini. Așa se face că mulți elevi pot face activități sportive extrașcolare, doar dacă părinții își permit. Costurile nu sunt deloc de neglijat, așa că pentru unii cursurile de înot, spre exemplu, sunt un lux. Chiar dacă tarifele nu par foarte mari la prima vedere, pentru anumite sporturi, când vorbim de o familie cu mai mulți copii, deja lucrurile se complică.

Situația sportului de masă în Maramureș a fost dezbătută la ultima ședință de colegiu prefectural, când oficialii Direcției Județene de Sport Maramureș și-au prezentat activitatea. Aceștia recunosc faptul că ei se ocupă mai mult de promovarea sportului și caută finanțare din partea consiliilor locale,  județene sau din sponsorizări.

”Statul îi ajută mult prea puțin pe sportivi și pe părinți, pentru a le permite copiilor să facă sport. Noi promovăm sportul la nivel național și județean. Încercăm să atragem finanțări de la consiliile locale și județene și să obținem sponsorizări. Dar cluburile sportive și federațiile pot spune exact care sunt costurile pentru părinți, astfel încât elevii să facă sport.

Există programul Sportul pentru toți unde se promovează sportul de masă, dar fără performanță. Mai avem programul Mișcare pentru sănătate care este gratuit. Dar acestea se desfășoară atunci când nu este activitate sportivă. Intrarea în bazele sportivă este gratuită, însă prioritate are sportul de performanță”, a declarat Alina Monica Rus, directorul Direcției Județene de Sport Maramureș.

 

Banii oferiți de stat merg pe salariile angajaților

Bugetul Direcției Județene de Sport Maramureș este unul restrâns, iar banii puși la dispoziție de stat merg în mare parte pe salarii. Ar fi nevoie și de investiții în baze sportive, de reparații capitale în unele cazuri, însă nici vorbă de fonduri pentru așa ceva, a ținut să sublinieze subprefectul Enikö-Erzsébet Krizsanovszki:

”Activitate de tineret nu există și nu este buget de doi ani de zile. Bugetul pe activitatea de sport este foarte mic. Bugetul Agenției Naționale pentru Sport, în loc să meargă pe activitatea sportivă, merge pe cheltuieli de personal, ceea ce nu este normal. Nici nu mai vorbim de reparații capitale și de investiții. Avem în țară niște baze sportive foarte frumoase, care dau semne de oboseală și pentru care nu sunt bani nici pentru reparații capitale, ce să mai spunem de investiții. Avem oameni harnici și dedicați dar nu este suficient fără fonduri. Spre exemplu, la campionatul național de înot, un părinte a plătit 500 lei pentru a putea participa. Nici măcar pentru sportivii de performanță nu se subvenționează”, a precizat aceasta în cadrul ședinței.

 

Ana-Maria HOJDA

 

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA