MARAMUREȘ. Tinerii nici nu vor să audă de muncă fizică

Tinerii din Generația Z, care încep să pătrundă deja pe piața forței de muncă din județ, caută locuri de muncă care să nu presupună muncă fizică. Ei se pliază în schimb perfect pe procesul de digitalizare și cel de robotizare și au deja dobândite astfel de competențe, explică reprezentanții AJOFM Maramureș.

”Deja începe să pătrundă pe piața forței de muncă generația Z, tinerii care au acum 20 de ani. Noua generația nu va mai dori să lucreze muncă fizică. Deja marile companii din județ investesc în tehnologie și va fi nevoie de operator CNC, să știe să folosească un utilaj foarte performant. Acum competențele digitale sunt vitale și noua generație vine deja cu acele competențe digitale. Piața forței de muncă se schimbă, și modul de recrutare de pe piața forței de muncă se schimbă și va fi pe competențe.

Și noi încercăm să identificăm competențele persoanelor, când facem profilarea. De exemplu, dacă o persoană a lucrat în croitorie, poate să fie tapițer, se poate reprofila spre o profesie similară. Noi acum asta încercăm să facem acum, să descoperit competențele dobândite, nu neapărat doar pe calificarea pe care o au”, a declarat Oana Oșanu, director AJOFM Maramureș.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA