MARAMUREȘUL model de bună practică pentru Republica Moldova

În perioada 22-24 februarie 2024 Maramureșul a fost gazda unei delegații din Republica Moldova. Angajații CJ Maramureș au împărtășit cu aceștia experiențele și cunoștințele referitoare la atragerea de fonduri pentru diverse proiecte de dezvoltare, dar și despre procesul de implementare a acestora.
”Cu deschidere și prietenie i-am primit pe domnul Dionisie Ternovschi, președintele Raionului Ungheni, alături de doamna Ludmila Ursatiev, șefa secției Economie și reforme a Raionului Ungheni și domnul Dorin Budeanu, directorul filialei Ungheni a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
Alături de colegii mei din Consiliul Județean Maramureș am împărtășit cu drag din cunoștințele și experiența noastră cu privire la planificarea și atragerea fondurilor, structura organizatorică a administrației maramureșene, interacțiunea între specialiști, identificarea nevoilor, procesul de implementare a proiectelor și digitalizarea serviciilor.
Alături de mine, la această întâlnire de lucru, au reprezentat județul nostru doamna Noemi Ganea, directorul Direcției Finanțare, Turism și Relații Publice; Paul Szaniszlo, șeful Serviciului Diaspora și Relații Internaționale; Dan Cocoșilă, responsabil cu relația de înfrățire cu Raionul Ungheni din cadrul Consiliului Județean Maramureș și Florentin Tus, președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș.
Discuțiile s-au axat și pe identificarea unor oportunități de colaborare, începând de la administrație, economie, educație și cultură. Suntem hotărâți să contribuim la consolidarea relațiilor bilaterale și să dezvoltăm proiecte care să aducă beneficii ambelor comunități. Delegația a fost și la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în județul Maramureș, dar și la Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș. Conducerea raionului Ungheni a apreciat că inclusiv modul în care Maramureșul abordează turismul reprezintă un model de bună practică care ar putea fi aplicat cu succes și în Republica Moldova.
Un punct important l-a constituit întâlnirea cu Radu Zoicaș, directorul SC Parcuri Industriale Maramureș SA, unde discuțiile s-au axat pe modalitățile de atragere de noi investitori în cele două regiuni înfrățite. Vizita prietenilor noștri din Republica Moldova a fost un pas semnificativ către consolidarea relațiilor dintre cele două comunități, iar proiectele comune contribuie la dezvoltarea durabilă și la întărirea legăturilor dintre Județul Maramureș și Raionul Ungheni, respectiv dintre România și Republica Moldova”, a precizat Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.
Ana-Maria HOJDA
(Advertorial)
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA