Maturitatea emoţională în perioada sărbătorilor
Dincolo de mirajul lunii decembrie care vine acompaniat de o gamă elaborată în ceea ce privește reclamele flamboaiante care prezintă frenezia şi frumuseţea Crăciunului, se pot identifica şi podcasturi care îmbracă nuanţele unor emoţii greu de gestionat în urma cărora starea noastră devine una fadă de această dată sau prea plină de conţinut negativ.

Uneori, vârsta noastră în cifre poate să nu corespundă cu vârsta emoţională pe care o simţim şi manifestăm, totodată. Iar în acest sens, sărbătorile reprezintă un factor declanşator pentru roller coaster-ul emoţional care poate să ne invadeze starea în această perioadă. Se promovează ideea de familie, de a fi alături de cei dragi, de a împărtăşi momente calde împreună.
Doar că putem să simţim emoţii mixte faţă de acest context relaţional, ca şi exemplu ,,Crăciunul se petrece în familie, dar pentru mine este dificil să fac asta, din cauza unor conflicte apărute de- a lungul timpului,”, ,,Când mă aşez la aceeaşi masă cu familia, mă simt inconfortabil şi starea mea devine una agitată, anxioasă, chiar dacă am şi sentimente calde în raport cu ei”,, ,,În loc să îmi permit o apropiere faţă de membrii familiei, tendinţa mea este să mă izolez şi, astfel, să aştept să treacă cât mai repede tot acest episod care implică sărbătorile,”, ,,Nu simt nimic natural, privesc aceste întâlniri cu familia asemenea unor clipe pline de superficialitate în care doar prestăm ceea ce ,,trebuie” în această perioadă a anului”, ,,Vreau să am o stare de bine, dar nu ştiu cum să fac asta, pare că mereu sunt într-un conflict deşi îmi doresc armonie”.
Pentru a gestiona cât mai optim cele descrise anterior, putem să ţinem cont de câteva aspecte în acest sens:
- Să apelăm la varianta în care generăm noi primii aşezarea în rolul de adult şi să manifestăm asta
- În momentul în care identificăm un potenţial conflict să ne spunem că această perioadă a sărbătorilor nu trebuie confundată cu desfăşurarea agresivă a unor disensiuni între noi şi ceilalţi
- Să fim conştienţi de emoţiile pe care le trăim, să le acceptăm (fără a rămâne blocaţi în ele) chiar dacă acestea nu sunt cele mai ,,pozitive”
- Să identificăm acele situaţii în care apare tendinţa să dezvoltăm scenarii negative şi să stopăm acest proces cognitiv care întreţine o stare psihică deloc confortabilă
- Să punem atenţie asupra a ceea ce noi livrăm, ce se regăseşte realmente în controlul nostru
- Să ne menţinem o stare de curiozitate şi nu de judecată, atât faţă de noi înşine, cât şi de ceilalţi
- Când apar stări de anxietate, să ne oprim puţin asupra respiraţiei noastre şi a gândului ,,aici şi acum” astfel încât să nu escaladăm într-o direcţie şi mai inconfortabilă emoţional
- Să privim cu realism aşteptările pe care le avem în această perioadă a sărbătorilor
- Să facem mici cadouri – s-a demonstrat că această acţiune activează regiuni ale creierului asociate cu plăcerea, conectarea socială şi încrederea.
Știu, în plan teoretic, exemplele pe care le-am prezentat pot să sune foarte facil în a fi implementate, dar atunci când le punem cu adevărat în act să întâmpinăm anumite rezistenţe. Ca şi orice proces care implică progresul nostru, nu este unul comod şi uşor, dar… merită!
Alexandra Marcu
psiholog clinician