
MOTIVAȚI DE BANI. Băimărenii, mai dornici să doneze sânge
Dacă anii trecuți lipsa sângelui în Maramureș era o constantă, se pare că anul 2024 vine cu o schimbare semnificativă. După ce s-a mărit considerabil valoarea tichetelor pe care donatorii de sânge le primesc, se pare că și populația este mai dornică să facă acest gest care salvează vieți. La centrul din Baia Mare ajung zilnic în medie 50 de persoane, spune conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș.
”A crescut media la 50 de donatori pe zi, care ne ajută să asigurăm necesarul de sânge. Avem un stoc destul de mare de grupa zero pozitiv. Deocamdată nu suntem în situația a de amâna donatorii pe această grupă și sperăm că nici nu va fi cazul. Depinde și de solicitările pe care le vom primi de la spitale. Ca și număr de donatori, 50 de donatori pe zi, ne ajută să asigurăm necesarul, dar depinde de grupa de sânge a donatorilor. Există grupe de AB pozitiv și AB negativ la care chiar ar fi nevoie de mai mulți donatori.
În funcție de categoria de donatori, se păstrează cam aceeași proporție: 20% donatorii inițiali, 20% cei ocazionali și 60% cei fidelizați. Nu am remarcat o creștere a numărului de donatori la prima donare”, a declarat Daniela Veber, coordonatorul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș, pentru Glasul Maramureșului.
Va scădea numărul de colecte mobile
Dacă aceasăp medie lunară se va menține și-n continuare, rămâne de văzut. În acest caz, numărul de colecte mobile va fi mai mic față de anul trecut, a mai precizat Daniela Veber.
”Este important să gestionăm stocurile și să existe un echilibru între cerere și numărul donatorilor care se prezintă și stocuri, ca să nu fim nevoiți să amânăm donatorii pe anumite grupe. Dacă s-a întâmplat în alte centre, este posibil să se întâmple și la noi pentru că nu știm numărul de donatori care vin zilnic și nici pacienții care se internează, ce grupă au predominantă.
Es un semna de întrebare și pentru noi, dacă se va menține în continuare acest număr de donatori. Ținta noastră este de 1.000 de donatori pe lună, pentru a nu nevoiți să sunăm acasă donatorii sau să facem numeroase colecte mobile. Majoritatea donatorilor care se prezintă sunt băimăreni, dar vin și din localitățile limitrofe Băii Mari”, a mai precizat Daniela Veber.
Ana-Maria HOJDA