NEPĂSARE. Depozitele ilegale de deșeuri au împânzit județul

Odată cu venirea primăverii și topirea zăpezii, ies la iveală și depozitele ilegale de deșeuri. În comparație cu alți ani, se pare că în 2023 a crescut numărul lor și obiceiul de a arunca gunoaie pe terenuri sau maluri de ape persistă. În curând comisarii Gărzii de Mediu Maramureș vor da startul controalelor, iar atât autoritățile locale cât și proprietarii de terenuri riscă amenzi usturătoare. ”Ca în fiecare an, am trimis tuturor UAT-urilor din județ o notificare pentru începerea activităților de ecologizare, în special pe cursuri de apă și căi de comunicații. Așteptăm să se mobilizeze pentru că după Paști vom începe și verificările în teren. Atenționăm din nou autoritățile locale că, conform ultimelor modificări ale Ordonanței 92/2021 privind regimul deșeurilor, sancțiunile pentru neîndeplinirea obligațiilor ce revin autorităților administrației locale au crescut. La momentul actual sunt între 20.00 și 40.000 lei”, a declarat Marcela Chindriș, comisar șef Garda de Mediu Maramureș.

Au apărut sesizări în mediul online

Cu toate că deocamdată nu au existat reclamații din partea populației, diverse probleme legate de depozitele ilegale de deșeuri au fost semnalate în mediul online. Responsabilii Gărzii de Mediu Maramureș au sesizat autoritățile locale respective să ia măsuri. ”Deocamdată nu am avut reclamații, doar în mediul online în momentul în care au apărut fitografii le-am redirecționat către UAT-urile respective cu notificare să se apuce de curățenie”, a precizat Marcela Chindriș.

Proprietarii de terenuri riscă amenzi de 15.000 lei

Vizați de aceste controale vor fi și proprietarii de terenuri, care riscă amenzi de maxim 15.000 lei, motiv pentru care și ei trebuie să se apuce de curățenie. ”Referitor la partea aceasta de gestionare deficitară a deșeurilor, anul acesta constatăm că există mult mai multe deșeuri abandonate în comparație cu alți ani, și pe cursuri de ape, și pe drumuri. În loc să progresăm, constatăm că în continuare avem aceste abandonări de deșeuri, fapt inexplicabil având în vedere că toate UAT-urile au încheiate contracte cu operatori de salubritate, mașina vine să le ia deșeurile din poartă și cu toate acestea le găsim abandonate în locuri nepermise. Legea mediului spune că proprietarul răspunde pentru ceea ce are pe terenul lui și are obligația să nu degradeze mediul natural prin depozitări necontrolate de deșeuri. În cazul acesta și pentru persoanele fizice amenzile sunt destul de mari, între 7.500 și 15.000 lei”, a punctat comisarul șef al instituției.

GlasulMM
GlasulMM