
Noutăți privind controalele ANAF, în urma modificărilor apărute în Codul de procedură fiscală
Schimbările sunt în sfera controalelor derulate de ANAF: inspecții fiscale, controale antifraudă, controalele inopinate, verificarea situației fiscale personale.
ANAF, obligat să ceară doar documente pe care nu le deține
Dispozițiile ce permit autorităților să ceară unui contribuabil prezentarea de documente pentru stabilirea situației fiscale reale au fost ajustate în așa fel încât să fie analizate cu prioritate informațiile deja deținute (prin e-Transport, e-Factura sau SAF-T). Astfel, contribuabilului i se pot cere numai documente cu informații pe care Fiscul nu le are deja.
Mai este precizat că documentele solicitate de autorități pot fi puse la dispoziție și pe cale electronică (de principiu, prin Spațiul Privat Virtual), prin poștă (cu confirmare de primire) sau prin depunere la registratură.
Contribuabilul poate cere, peste 3 ani, să afle în ce clasă de risc este încadrat
Modificările prevăd că orice contribuabil va putea obține de la autorități, la cerere, clasa de risc la care este încadrat. Totuși, acest lucru nu va fi posibil dacă „obiective de interes general justifică restrângerea accesului la această informație”, este subliniat în ordonanță.
Ajustările vin în contextul în care aplicația automatizată de analiză de risc urmează să fie implementată până la finalul anului 2025. Măsura se va aplica după 1 ianuarie 2026.
Inspecție fiscală doar la sediul ANAF
O schimbare de practică majoră referitoare la inspecțiile fiscale: acestea vor trebui realizate doar la sediul instituției. Până acum, inspecția se derula, de principiu, la sediul celui controlat.
citește tot articolul pe cursdeguvernare.ro
foto cursdeguvernare.ro