NU AJUNG BANII. Punctele critice pe cursurile de apă, remediate parțial

Fenomenele meteo, unele extreme, au dus la apariția unor puncte critice sau vulnerabile, pe cursurile de apă din județ, fiind necesară o intervenție rapidă pentru a evita producerea de inundații. În același timp trebuie precizat că și indiferența unor autorități publice locale de a curăța și ecologiza corespunzător șanțurile, rigolele sau malurile râurilor joacă un rol important în acest sens. În ultima ședință de colegiul prefectural, conducerea SGA Maramureș a adus în discuție punctele critice pe cursurile de apă. Banii alocați pentru intervenții nu ajung însă, pentru a acoperi în totalitate punerea în siguranță a zonelor vulnerabile.

În raportul prezentat, oficialii SGA Maramureș au precizat că: ”S-au stabilit zonele cu puncte critice pe cursuri de apă, 11 sectoare vulnerabile ce pot fi puse în siguranță prin lucrări de natura Investițiilor și 12 Sectoare vulnerabile ce pot fi puse în siguranță prin lucrări de natura Planului Tehnic.  Prin Programul de Gospodărire a Apelor 2024-Intervenții corective în zone vulnerabile-puncte critice, executate în antrepriză proprie, până la această dată, au fost realizate următoarele lucrări:
1. Stabilizare talveg râu Suciu în comuna Groșii Țiblesului CSA 19 (APC-B2). Lucrările constau din realizarea a trei praguri de fund din anrocamente. Acestea vor determina micşorarea vitezei apei şi colmatarea locală, în amonte de prag, a talvegului (stabilizare talveg);
2. Decolmatare pârâu Rona în municipiul Sighetu Marmației pe o lungime de aproximativ 600 m;
3. Stabilizare talveg râu Lăpuș în localitatea Rogoz (APC–B9);

Sunt în curs de execuție următoarele lucrări:
1. Reparații la “Apărare de mal la frontul de captare Valea Râoaia”;
2. Apărare de mal râu Suciu în localitatea Dămăcușeni (APC–B12);
3. Reparații curente la consolidare mal și reprofilare albie râu Iza în municipiul Sighetu Marmatiei, Hm 770-773 (APC–B3).
Sunt prevăzute a fi executate următoarele lucrări:
1. Decolmatare râu Botiza la Șieu (APC–A7);
2. Decolmatare și reprofilare albie râu Bloaja în comuna Copalnic Mănăștur, Hm 230-239, județul Maramureș–în colaborare cu Primăria Copalnic Mănăștur
3. Decolmatare și reprofilare albie râu Cavnic în comuna Copalnic Mănăștur, Hm 191-193–în colaborare cu Primăria Copalnic Mănăștur”.

De asemenea, Prin Programul de Gospodarire a Apelor 2024-Investiții finanțate din surse proprii, realizate cu personal propriu (INTERVENȚII PREVENTIVE ȘI CORECTIVE CU CARACTER INVESTIȚIONAL ÎN ANTREPRIZĂ PROPRIE) este prevăzut a fi executată lucrarea “Apărare mal râu Lăpuș, CSA 4-5, localitatea Bozânta Mică”.
În “LISTA LUCRĂRI NECESARE NEFINANȚATE” sunt cuprinse lucrările necesare prevăzute în “LISTA PUNCTELOR/ SECTOARELOR VULNERABILE PE CURSURILE DE APĂ DIN JUDEȚUL MARAMUREȘ”, care vor putea fi realizate în funcție de viitoarele alocări bugetare.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA