O PORȚIE CU IMPACT. Proiect de transformare a comunității băispriene prin alimentație sustenabilă

Membri ai comunității băispriene – tineri, adulți și seniori – s-au numărat printre beneficiarii proiectului ”O porție cu Impact”, derulat de voluntarii Green Impact Baia Sprie în perioada decembrie 2023 – ianuarie a.c. Construit în jurul ideii de conștientizare și adoptare a unei alimentații bazate pe plante, fructe și legume, proiectul a urmărit adoptarea unei alimentații sustenabile.

”Prima sesiune a fost una de informare, intitulată ”Ce mâncâm și ce influențăm” și a avut loc în data de 11 ianuarie, în Centrul de Documentare și Informare al Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie. Au participat 30 de copii, tineri și adulți. Activitățile au fost diverse, de la discuții libere cu privire la modalitatea în care se produce și se consumă anumite alimente până la crearea unei farfurii personale cu alimente care să nu influențeze negativ sănătatea și mediul înconjurător. În cadrul sesiunii am oferit o gustare sănătoasă – fructe, diverse nuci și apă”, a explicat pentru Glasul Maramureșului Iolanda Sztrelenczuk, coordonator proiect.

A doua activitate a fost implementată în parteneriat cu expertul Simona Rusu, de la restaurantul social ASSOC. Activitatea a avut loc în data de 18 ianuarie a.c., la Casa de Cultură din Baia Sprie. ”Promovarea sesiunii în comunitate ne-a adus participanți de vârste diverse. Prezentarea realizată de către expert a fost legată de alimentație și mecanismele din spatele alegerilor noastre legate de mâncare”, a adăugat Iolanda Sztrelenczuk, coordonator proiect.

Atelierul de gătit sustenabil ”Hai la o porție cu Impact!” a fost pasul următor. Acesta a avut loc în data de 25 ianuarie. ”Am selectat cele mai apreciate rețete, precum și două rețete propuse de un invitat care este pasionat de dulciuri sustenabile, sănătoase. A fost o activitate interactivă, foarte motivantă și apreciată de participanți. Toate preparatele au fost consumate pe loc, iar rețetele au fost incluse în broșura proiectului care este disponibilă online”, a subliniat Iolanda Sztrelenczuk, coordonator proiect.

Ultima activitate a vizat crearea materialelor de diseminare – broșura și generarea codului QR care să fie imprimat pe sacoșele de pânză, comandarea sacoșelor personalizate, precum și o campanie de diseminare online a activităților și a rezultatelor proiectului.

”Credem că proiectul nostru a fost de succes deși tema părea una dificiclă datorită implicării fiecărui membru în toate etapele proiectului. Am ales luna ianuarie pentru a organiza activitățile directe cu beneficiarii deoarece este luna în care fiecare ne propunem o schimbare, încercăm să ne ținem de rezoluțiile specifice anului nou. Am învățat că nu există provocări sau probleme care nu au rezolvare, ne trebuie deschidere, abordare proactivă, multă flexibilitate și reziliență”, a conchis Iolanda Sztrelenczuk, coordonator proiect.

Proiectul a fost derulat în cadrul Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie, cu susținerea Fundației ”Noi Orizonturi” prin programul European ”Eat4Change”.

Maria STOICA

 

Maria Stoica
Maria Stoica