OPINIE. “Taxele și impozitele locale se pot eșalona cu o pondere anuală mai mică”
Anul 2024 a fost un an electoral prin excelență. Am avut alegeri locale, europarlamentare, legislative și prezidențiale. Clasa politică românească s-a focusat cu precădere pe acest subiect, motiv pentru care, partidele aflate la putere au căutat să ofere populației (deci votanților) un număr cât mai mare de facilități, sporuri și măriri salariale, pentru a le câștiga simpatia și votul; iar partidele aflate în opoziție (precum și cele dornice să intre în forul legislativ al țării) au devenit mult mai vocale și acuzatoare la adresa puterii, pentru a colecta simpatiile electoratului nemulțumit.
Și în alți ani electorali se practica sportul numit pomeni electorale, dar cum 2024 a fost un an special, de data asta generozitatea partidelor de la putere a fost nemărginită. Așa se face că, după primele 11 luni ale anului, deficitul bugetar (= diferența dintre venituri și cheltuieli) a ajuns la 7,11% din PIB (adică 125,7 miliarde de lei), în condițiile în care, pentru aceiași perioadă din 2023, deficitul a fost doar de 4,64%.
Guvernul a anunțat că ținta de deficit pentru finalul anului 2024 este de 8,58% din PIB, deoarece, în ultima lună din acest an sunt programate cheltuieli semnificative (salarii, prime și dobânzile la creditele contractate).
Economiștii trag un semnal de alarmă în privința decontului pe care societatea românească va trebui să îl plătească pentru nesăbuința cu care politicienii de la putere au administrat țara, județele și UAT-urile. Există premise că, în 2025, vor crește alarmant taxele și impozitele, aceasta fiind, în viziunea unora, singura soluție de ieși din criza financiară care ne pândește.
Există însă și alte opinii în această chestiune. Costel Pârvănoiu, consilier municipal în Consiliul Local Baia Mare, a declarat: “Cetățenii nu au nici o vină că datoriile municipale s-au rostogolit și au creat găuri în bugetul local. Creșterea excesivă a taxelor și impozitelor locale nu se justifică absolut deloc, pe fondul unui an financiar 2025 extrem de dificil, în care se anunță înghetarea unor pensii și plafonarea salariilor, din pricina unui deficit bugetar excesiv. Trebuie să privim problema cu mai mult calm și în perspectiva următorilor patru ani, astfel încât să putem eșalona creșterile de taxe și impozite cu o pondere anuală mai mică. Cetățenii nu trebuie să fie copleșiți de aceste taxe, cu care, sigur, se fac și investiții, pentru ca orașul să arate mai bine”.
Pe tema acestui subiect vom reveni cu o discuție mai amplă cu consilierul municipal Costel Pârvănoiu.