PARLAMENTARII DE MARAMUREȘ, LA BILANȚ. Episodul 2: Întrebări și interpelări

Un instrument destul de eficient pe care îl au la îndemână membrii Legislativului este formularea de întrebări și interpelări la adresa Executivului, mai ales dacă temele abordate vizează probleme semnalate în circumscripția din care parlamentarii provin. Întrebarea constă într-o simplă cerere de a răspunde dacă un fapt este adevărat, dacă o informaţie este exactă ori dacă Guvernul are intenţia de a lua o hotărâre într-o problemă determinată. Prin interpelare se solicită explicaţii asupra politicii Guvernului în probleme importante ale activităţii sale interne sau externe.

Membrii Guvernului sunt obligaţi să răspundă la întrebări / interpelări în cel mult două săptămâni. Însă pe site-urile oficiale ale celor două Camere nu sunt indicii nici dacă răspunsurile au fost formulate și nici care este conținutul replicii.

În legislatura 2020-2024, deputații și senatorii maramureșeni au redactat (până la sfârșitul lunii ianuarie 2024) un număr de 367 de întrebări și interpelări: 273 aparțin deputaților, iar 94 senatorilor.

Trebuie să remarcăm faptul că subiectele acestor întrebări / interpelări sunt generate, în cele mai multe cazuri, de întâlnirile pe care aleșii le au cu electoratul din propria circumscripție (și nu numai), în urma audiențelor de la sediilor birourilor parlamentare. În consecință, suma întrebărilor formulate de fiecare parlamentar reflectă, indirect, activitatea lui din teritoriu și modul în care ține legătura cu cei care l-au ales, dovedind că îi pasă de problemele pe care aceștia le au.

Topul parlamentarilor maramureșeni cu cele mai multe întrebări și interpelări este dominat autoritar de deputatul Brian Cristian, cu 130 de solicitări, iar pe ultimul loc în clasamentul deputaților se află social-democratul Gheorghe Șimon, fără nici o interpelare. Clasamentul integral, pentru legislatura în curs, se prezintă astfel:

Legislatura 2020-2024. CAMERA DEPUTAȚILOR

1.Brian Cristian(USR). A depus 130 de întrebări și interpelări, ceea ce înseamnă 47,61% din totalul întrebărilor formulate de deputații maramureșeni. Printre temele abordate: Reabilitarea Bazei de Atletism – Complexul Sportiv Național “Lascăr Pană” Baia Mare, Ecologizarea Iazului de la Bozânta Mare, Exploatările ilegale de andezit din Maramureș, Investiții în energie regenerabilă la Aeroportul Maramureș, Oportunitatea unui punct de frontieră Poienile de sub Munte-Șebene

2.Gabriel Valer Zetea(PSD) are, până în prezent, 62 de întrebări și interpelări (Reducerea numărului de elevi din clase a IX-a în județul Maramureș, Bovine ucise de urși în comuna Repedea – Maramureș, Concurs ilegal la Spitalul Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Deficit de personal în structurile IPJ Maramureș etc).

3.Darius Pop(AUR), 52 de întrebări și interpelări (Câte dintre instituțiile de învățământ din Maramureș vor fi încălzite la iarnă cu lemne? Clarificări asupra infracțiunilor comise de către cetățenii ucraineni cu statut de refugiați pe raza județului Maramureș, Situația retragerii copiilor de la cursuri în județul Maramureș etc).

4.Călin Bota(PNL), 17 întrebări și interpelări (Continuarea lucrărilor la barajele începute înainte de 1989, Derulare program masa caldă în școli în județul Maramureș, Includerea UAT Comuna Mireșu Mare, județul Maramureș, în Programul național pentru dezvoltarea depozitelor de legume-fructe etc).

5.Florin Alexe(PNL), 9 întrebări și interpelări (Dezastrul produs de ploile torențiale din ultimele săptămâni în județul Maramureș, pe Valea Vaserului; Necesitatea unui medic de familie comuna Bistra din județul Maramureș; Situația medicilor din centrul de permanență Ruscova din județul Maramureș etc).

6.Norbert Apjok(UDMR), 3 întrebări și interpelări (Soarta minelor dezafectate din județul Maramureș etc).

7.Gheorghe Șimon(PSD) = 0

SENAT

1.Dan Ivan(USR), 69 de întrebări și interpelări (Crearea unui nou punct de frontieră cu Ucraina, Situația procesului de insolvență a REMIN SA Baia Mare etc);

2.Cristian Niculescu-Țâgărlaș(PNL), 18 întrebări și interpelări (Devalizarea și jefuirea fostului Combinat Cuprom Baia Mare, Situația transportului de marfă la granița de Vest a României, întârzieri majore produse de funcționarea necorespunzătoare a activității vamale și poliției de frontieră din Republica Ungară etc).

3.Sorin Vlașin(PSD), 7 întrebări și interpelări (Problemă fără precedent a deșeurilor din județul Maramureș necesită soluții urgente, Introducerea cursurilor de prim-ajutor în licee etc).

Dacă ne raportăm la toate cele nouă legislaturi (1990-2024), topul parlamentarilor maramureșeni cu cele mai multe întrebări și interpelări (într-un mandat) este condus de deputatul Cornelia Negruț (PC), singura prezență în top a deputaților și senatorilor din legislatura actuală fiind a lui Brian Cristian (locul 4).

 Top 10 parlamentari maramureșeni cu cele mai multe întrebări și interpelări (într-un mandat), din 1990, până în prezent:

  1. Cornelia Negruț (2012-2016) = 296 întrebări și interpelări
  2. Liviu Marian Pop (2012-2016) = 160
  3. Severica Covaciu (2016-2020) = 154
  4. Brian Cristian (2020-2024) = 130
  5. Cătălin Cherecheș (2008-2012) = 122
  6. Ion Marocico (2012-2016) = 104
  7. Vlad Duruș (2016-2020) = 101
  8. Viorica Cherecheș (2016-2020) = 77
  9. Marius Sorin Bota (2008-2012) = 71
  10. Marius Sorin Bota (2016-2020) = 70

Dorin Ștef

GlasulMM
GlasulMM