PERIOADA SACRIFICĂRII PORCULUI. Unde se poate face examenul trichineloscopic, în Maramureș
Sărbătorile de iarnă bat la ușă și deja o parte din maramureșeni se pregătesc de tăiatul porcului, pentru a pregăti diverse preparate, precum cârnați, caltaboși, tobă sau jumări. Pentru a nu avea însă surprize neplăcute, populația trebuie să nu uite să efectueze examenul trichineloscopic pentru carnea de porc. De altfel, deja au fost deschise mai multe puncte unde se pot realiza această analiză, arată conducerea DSVSA Maramureș.
„Și anul acesta, la fel ca în anii trecuți, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș pune la dispoziția cetățenilor oficiile sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor care sunt situate în orașul Baia Mare, unde se vor putea face examene trichineloscopice, în orașul Seini, Sighet, Borșa, Vișeu, Târgu Lăpuș și Baia Sprie.
În afară de aceste puncte, unde colegii mei lucrează după un program de luni până vineri, între orele 09.00-15.00, iar sâmbăta și duminica după un program 09.00-13.00, rugăm crescătorii de suine care sacrifică în această perioadă să se adreseze colegilor noștri din teritoriu sau să se adreseze colegilor care sunt medicii de liberă practică diseminați în toate circumscripțiile din județul Maramureș, pentru că și ei execută aceste examene.
Statistic vorbind, lumea este conștientă și noi am anunțat pe toate canalele media pericolele care există. Cererile sunt în creștere. Programul nostru de permanență a început în data de 29 noiembrie și se va termina în 23 decembrie.
Cele mai multe dintre cereri vin de la orașe, cum ar fi Baia Mare, Baia Sprie pentru simplul motiv că, chiar dacă porcul se sacrifică la țară, copiii de regulă vin și fac examenul trichineloscopic la Baia Mare”, a declarat, pentru Glasul Maramureșului, directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop.
Ana-Maria HOJDA