POIENILE DE SUB MUNTE. În ce condiții învață copiii de la „capătul lumii”?

Pentru a se școli, copiii din comuna Poienile de Sub Munte fac zilnic eforturi inimaginabile. Se trezesc mult prea devreme, parcurg câțiva kilometri pentru a ajunge în bănci, unii merg pe cărări destinate doar mașinilor off-road. Ajunși la școală, mulți nu găsesc nici cele mai elementare condiții. ”Groaznice”, spune chiar inspectorul școlar general, Mihai Pop. Totuși, copiii nu renunță. Nici măcar cei trei din cătunul Cornățea, care învață în cea mai mică școală din România.

  • ”Am sesizat Ministerul Educației, am vorbit cu doamna ministru”

În comuna Poienile de Sub Munte, pe măsură ce numărul elevilor crește, spațiile școlare devin insuficiente. În prezent, elevii din 22 de clase, dintre care opt la Școala Profesională și 14 la Școala Gimnazială Nr. 4, sunt forțați să învețe în schimbul doi, având cursuri după-amiaza.

Chiar dacă, în 2020, a fost dată în uz o școală complet reabilitată, iar în acest an școlar s-a mai deschis un corp nou de clădire pentru elevi, spațiile rămân total insuficiente pentru cei aproape 1.300 de elevi din întreaga comună.

”Spațiile sunt total insuficiente, plus mai sunt acele spații închiriate, în diferite puncte ale comunei, și în centru, dar și în zonele izolate, unde se face școală în condiții proaste și foarte proaste. Am fost acolo, le-am văzut pe toate, am sesizat Ministerul Educației, am vorbit cu doamna ministru, iar soluția găsită e realizarea unui campus școlar”, a punctat pentru Glasul Maramureșului prof. Mihai Pop, inspector școlar general.

  • ”Când găsești copii care joacă șah la ”capătul lumii” înseamnă că acolo se întâmplă ceva bun”

Mai mult, inspectorul școlar general a subliniat situația critică în care se află multe dintre clădirile școlare, caracterizând unele dintre ele ca având ”condiții groaznice”. Totuși, cu excepția unei singure locații, unde se ajunge doar cu mașină echipată off-road, toate celelalte clădiri se află în zone accesibile, iar microbuzul școlar poată să asigure transportul copiilor.

Mai mult decât atât, în comuna Poienile de Sub Munte există și cea mai mică școală din România, situată în cătunul Cornățea. Acolo învață doar trei copii.

”Consiliul Județean a dus curentul acolo, dar când am fost, în septembrie, școala nu era încă racordată. Dar am găsit trei fete acolo care jucau șah. Când găsești copii care joacă șah la capătul lumii înseamnă că acolo se întâmplă ceva bun. Și o doamnă extraordinar de devotată care merge în fiecare zi pe jos pentru a ajunge la școală”, a mărturisit prof. Mihai Pop.

  • Se caută soluții. Sunt necesare încă 30 de săli de clasă

Pentru a soluționa criza spațiilor școlare, inspectoratul școlar caută soluții concrete. Una dintre este obținerea unei finanțări prin intermediul campusurilor școlare rurale.

”Am făcut un calcul și avem nevoie, la Poienile de Sub Munte, pentru a învăța într-un singur schimb, de peste 30 de săli de clasă. Acolo, practic, trebuie construită o școală mare și puternică. O să studiez și ghidul pentru campusurile școlare rurale să văd dacă școlile de acolo sunt eligibile”, a adăugat inspectorul școlar general.

La Școala Profesională din Poienile de Sub Munte, populația școlară depășește 600 de elevi, la fel și în cazul Școlii Gimnaziale Nr. 4.  ”Este singura zonă din județ unde avem creștere a natalității”, a conchis prof. Mihai Pop.

Maria STOICA

interior grădiniță
interior școala primară
interior Școala Cornățea
gradiniță
grădiniță
grădiniță
Maria Stoica
Maria Stoica