PREMIERĂ. Electrica folosește inteligența artificială pentru amprentarea energetică

Electrica înregistrează o premieră pentru România, prin implementarea unui sistem de algoritmi de inteligență artificială care vor avea capacitatea de a identifica în timp real amprenta energetică a principalelor receptoare din sediul central, în cadrul unui proces de monitorizare indirectă.

Denumirea completă a proiectului este „Dezvoltare algoritmi de inteligență artificială și metode numerice avansate pentru amprentarea energetică în timp real a receptoarelor principale dintr-o clădire comercială”, cu acronimul AI-AE. Acesta constă în dezvoltarea unor algoritmi bazați pe inteligență artificială, care vor coordona un set de metode numerice avansate, cu scopul detecției în timp real a principalilor consumatori de energie electrică din sediul central al companiei.

Inițiativa vine ca urmare a preocupării constante pentru identificarea de soluții eficiente care să vină în sprijinul demersurilor din domeniul sustenabilității. Ulterior, Electrica își propune crearea unei strategii de replicare a soluției la nivelul întregului patrimoniu de clădiri.

Dezvoltat împreună cu cercetătorii Universității Tehnice din Cluj-Napoca (de care aparține Centrul Universitar Nord din Baia Mare) și startup-ul Renergia, sistemul AI-AE folosește senzori de măsurare în toată clădirea și un sistem de monitorizare inteligentă.

Renergia este un startup de tehnologie afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, care a dezvoltat prima aplicație mobilă de sustenabilitate din România.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica