Preselecție pentru acordarea Mărcii patrimoniului european
Memorialul de la Sighet – primul sit din România inclus în această listă
Institutul Național al Patrimonului anunță extinderea termenului limită de participare la preselecţia naţională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european în sesiunea 2022-2023. Noul termen limită de depunere a candidaturilor este marți, 31 ianuarie, ora 23,59.
Marca patrimoniului european este o iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului şi, în special, a tineretului european valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură şi patrimoniu cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă la Uniunea Europeană şi a dialogului intercultural. Pot fi expresie a acestor valori, situri de o mare varietate de manifestare – monumente, situri (naturale, subacvatice, arheologice, industriale sau urbane), peisaje culturale, locuri comemorative, bunuri şi obiecte culturale şi patrimoniu imaterial asociate unui loc, inclusiv patrimoniu contemporan – care au vocaţia de a plasa istoria şi cultura naţională a fiecărei ţări într-un context de relevanţă europeană.
Două situri din România fac deja parte din reţeaua siturilor cu valoare simbolică europeană: Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, care a primit oficial Marca patrimoniului european în luna martie 2018; și Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galați, sediu al Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia”, Galaţi, în urma selecţiei din anul 2021.
”Primul sit din România inclus în această listă este Memorialul Sighet, din Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, care a primit oficial Marca patrimoniului european în luna martie 2018 pentru misiunea asumată de perpetuare a memoriei victimelor comunismului şi regimurilor totalitare, precum şi a celor care au încercat şi continuă să se opună acestor regimuri”, transmit reprezentanții Memorialului de la Sighet.