PREVENIRE – Incendiile vă pot lăsa fără agoniseala de o viață. Nu vă jucați cu focul

Nu mai puțin de 7 incendii am avut înregistrate în Maramureș în ultimele 24 de ore, fiind nevoie de intervenția pompierilor militari maramureșeni. Acestea au avut loc în mai multe localități din județ. Din total, 4 au fost în gospodăriile cetățenilor, două dintre incendiile din gospodării au fost cauzate de coșurile de fum defecte sau necurățate, unul s-a declanșat la o afumătoare, iar unul din cauza unui scurtcircuit electric.

„În acest context, vă reamintim câteva din ele mai importante măsuri de prevenire a incendiilor legate de afumători și anume fumătorile vor fi în permanenţă supravegheate, se interzice folosirea afumătorilor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, poduri, remize, sub șoproane sau lângă materiale combustibile, afumătorile se construiesc din zidărie de cărămidă și materiale incombustibile și se amplasează independent de celelalte construcții din gospodărie.

În ce privește exploatarea sobelor și a coșurilor de fum, trebuie ca înainte de utilizare, sobele să fie verificate, reparate şi curăţate pentru a fi în perfectă stare de funcţionare, se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba, sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare închisă, este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului, în faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică, având dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 m. Cenuşa şi jarul provenite de la sobe trebuie să fie depozitate într-un loc special amenajat, verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum se efectuează numai de către persoane specializate, coşurile, burlanele şi canalele de fum trebuie să fie izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor, respectiv în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei, ce pot fi surse de aprindere”, precizează ISU Maramureș.

Marcel Șerban

Incendiile distrug oameni si bunuri

dh
dh