PROIECT. Elevii de la „Transilvania”, explorând cultura și aromele franțuzești, într-o nouă activitate Erasmus+

În perioada 17-22 martie, o echipă de elevi și profesori de la Liceul Tehnologic „Transilvania” Baia Mare a participat la a patra activitate de învățare, predare și formare a proiectului pentru educație și formare vocațională Erasmus+ intitulat ”EAT WELL, MOVE WELL”/ ”Să ne hrănim sănătos, să ne mișcăm pentru a fi sănătoși”. Această activitate a fost găzduită de către Lycée des Métiers Jules Le Cesne, din Le Havre – Franța și a avut ca temă Mâncarea sănătoasă. La această activitate au mai participat și elevi din Istanbul, Turcia, respectiv Vila Verde, Portugalia.

”În cadrul programului activității, în prima zi, elevii și-au prezentat țările și școlile. Gazdele au organizat activități de cunoaștere a elevilor și aceștia au fost împărțiți în grupe mixte, pentru a lucra împreună. În prima zi au vizitat școala și au avut de descoperit punctele importante ale orașului, frumusețile și operele de artă în aer liber și portul din Le Havre. De asemenea, au avut de încărcat imagini din timpul vizitei, cu echipele participante pe un link al proiectului. În a doua zi, echipele au participat la vizite de lucru la ferma de vaci – care produce carne, lapte și brânză Camembert din apropierea orașului Le Havre: „5 freres” și o altă fermă de vaci care produce, în principal, carne și iaurt – toate în condiții de producție bio, și am vizitat, de asemenea, orașul Etretat”, subliniază prof. Georgeta Lia Berinde.

În 20 martie, elevii au participat la activități de preparare a unor feluri de mâncare sănătoasă în bucătăriile și patiseriile liceului, care servesc și ca ateliere-școală și sunt, de asemenea, și bucătării în care se gătește zilnic pentru cele patru restaurante ale școlii. Elevii au luat masa la liceu, apreciind felurile de mâncare pe care ei le-au gătit.

”Joi, la liceu, s-a organizat o activitate de realizare a unor obiecte de artă de către elevi în care aceștia, sub îndrumarea unui artist plastic francez, au creat tablouri avand ca subiect hrana sănătoasă. Vineri, în data de 22 martie, la liceu s-a desfășurat activitatea de întocmire a e-book-ului întâlnirii și ceremonia de înmânare a certificatelor de participare și a Europassurilor întocmite pentru această activitate, după care echipele au pornit spre Paris, de unde, după câteva ore, au călătorit spre casă”, a adăugat prof. Georgeta Lia Berinde.

Echipa Liceului Tehnologic „Transilvania” Baia Mare care a participat la această activitate a fost formată din elevii: Luminița-Gabriela Sallak, Camelia-Maria Pop, Maria-Larisa Remețean, Ilie-Alin Toma, Marian Alexandru Chiuzbăian, Denis-Ionel Bacșa, Cristian Mircea Meseșan, însoțiți de prof. Liliana Culic, prof. Georgeta-Lia Berinde și director Victor Todoruț.

”Elevii au avut parte de o frumoasă experiență care le-a dat ocazia să cunoască locuri și oameni noi, să își lărgească orizonturile și să aibă prieteni noi, din alte țări. De asemenea, au putut să cunoască un alt sistem de învățământ și să își consolideze cunoștințele de limba engleză”, a concluzionat prof. Georgeta Lia Berinde.

Următoarea și ultima activitate a proiectului va fi o întâlnire transnațională de proiect, între 22-24 mai, la Escola Profissional Amar Terra Verde, din Vila Verde, Portugalia, unde se vor trage concluzii și se vor definitiva documentele proiectului.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica